AKTUELNO

Grad Beogradu će u sredu svečano otkriti spomen-ploču posvećenu Blagoju Jovoviću, koji je pucao na ustaškog vođu Antu Pavelića.

Spomen ploča će biti otkrivena u zemunskom naselju pored natpisa ulice koja će biti nazvana po Jovoviću. 

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

-U sredu otkrivamo spomen ploču koja će se nalaziti pored table sa imenom ulice - rekao je zamenik gradonačelnik Goran Vesić, preneo je Sputnjik. 

Imenujući ulicu po Blagoju Jovoviću, Beograd ukazuje počast srpskom heroju za njegov herojski čin, i to nakon što je on decenijama bio nepoznat za srpsku istoriju. Inicijativu da Jovović dobije ulicu u prestonici, pokrenuo je novembra prošle godine Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda. 

Na spomen-tabli u sadašnjoj Zagorskoj ulici u Zemunu, koja će uskoro poneti ime Blagoja Jovovića, pisaće: Blagoje Jovović (1922-1999) Pucao je 10. aprila 1957. godine u Buenos Ajresu u Argentini u Antu Pavelića, vođu hrvatskih ustaša, koji je rukovodio genocidom počinjenim nad Srbima tokom Drugog svetskog rata. 

Foto: Beograd.rs

U nedostatku sudskog procesa i zakonske kazne, Blagoje Jovović, uz pomoć nekoliko prijatelja, pravdu je uzeo u svoje ruke i izvršio atentat, od čijih je posledica Pavelić kasnije i umro. Na taj način, Blagoje je simbolično zadovoljio pravdu i osvetio stotinu hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaša Nezavisne države Hrvatske.

#Blagoje Jovović

#Zemun

#spon-ploča