AKTUELNO

Nova specijalna terenska vozila komunalne milicije, od sutra, 24 sata dnevno će fotografisati i prijavljivati sve koji se nesavesno parkiraju.

Na ulicama Beograda od ponedeljka će se naći specijalna terenska vozila komunalne milicije opremljena najsavremenijim sistemom „Sokolovo oko“, koji će vršiti 24-satni nadzor, fotografisati i automatski prijavljivati bahate vozače koji se nesavesno parkiraju u žutim trakama, na pešačkim prelazima, autobuskim stajalištima, tramvajskim šinama, trotoarima i u ulazima zgrada.

Najmodernija oprema

Ovaj novi sistem elektronske kontrole nepravilno parkiranih vozila Grad Beograd uvodi zbog brojnih primedbi sugrađana na nesavesne vozače, koji ne vode računa gde se parkiraju kada idu u restoran, u prodavnicu ili banku, ometajući saobraćaj i ugrožavajući bezbednost pešaka, dece, trudnica, invalida...

Foto: Pink.rs

- U pitanju je specijalno vozilo koje je opremljeno kamerom koja snima sa svih strana i koje će prolaziti ulicom i fotografisati nepropisno parkirana vozila. Komunalni milicioner koji upravlja vozilom će pisati kaznu, koja će potom vozaču direktno stizati na kućnu adresu - kažu iz komunalne milicije.

Foto: Pink.rs

Na ulicama će biti 18 ovakvih vozila koje je Grad Beograd dobio na lizing, a ovim sistemom, koji ima za cilj da poveća bezbednost, ubrza saobraćaj i omogući bržu reakciju nadležnih organa, biće pokrivene 93 gradske ulice kojima prolazi javni prevoz.

Foto: Pink.rs

PRVO STIŽE OPOMENA

Naplata tek od 10. avgusta Komunalna milicija će, kako saznajemo, prve nedelje samo slikati bahate vozače i te slike objavljivati u medijima kako bi se građanima skrenula pažnja na ovaj problem. Druge nedelje svakom vozaču koji se nepropisno parkira na kućnu adresu će biti poslato obaveštenje uz napomenu da neće biti kažnjen i molbu da ubuduće propisno parkira. Naplata kazni sistemom „Sokolovo oko“ počeće tek 10. avgusta.

Kako najavljuju, u prednjem delu vozila će sedeti komunalni milicioner, dok se u zadnjem nalazi elektronska oprema. Naime, reč je o najmodernijoj opremi koja može da izdrži i ekstremne vremenske uslove od minus 40 do plus 70 stepeni i veoma je pouzdana u radu. Poseduje i elektronski sistem za očitavanje i prepoznavanje registarskih tablica pomoću postavljenih kamera koje snimaju iz svih uglova.

Foto: Pink.rs

Isključena korupcija

Prednost ovog sistema jeste i ta što na ovaj način u potpunosti isključuje mogućnost eventualne korupcije jer snimak ostaje zapisan na serveru.

- Novi sistem se neće primenjivati na taksi i dostavna vozila, čiji je rad već regulisan, a tokom epidemije kovida, bolnice i kovid centri će biti izuzeti - kaže on.  

#Komunalna policija

#parkiranje

#sokolovo oko

#vozila