AKTUELNO

Gradu Beogradu agencija Mudis potvrdila je kreditni rejting Ba3 koji je glavni grad Srbije imao i pre epidemije virusa Kovid-19, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako se navodi u saopštenju, kreditni rejting Beograda potvrđen je na sajtu agencije Mudis. 

Dodaje se da je Mudis saopštio da kreditni profil Grada Beograda (Ba3) odražava racionalno fiskalno upravljanje, koje je rezultiralo pozitivnim učinkom poslovanja i unapređenjem kapaciteta za samofinansiranje. 

Saopšteno je da rejting odražava opadanje nivoa duga Grada Beograda i sposobnost za pokrivanje troškova servisiranja duga, zadovoljavajuću likvidnost i ključnu ulogu u nacionalnoj privredi. Istovremeno, rejting je uzeo u obzir velike potrebe grada za investicijama, kao i pritisak koji dolazi od transportnog preduzeća i ograničenu finansijsku fleksibilnost, imajući u vidu postojeći zakonski okvir, prenosi Grad Beograd saopštenje Mudisa. 

-Na ovaj način, kreditna agencija Mudis dala je pozitivnu ocenu svim fiskalnim merama koje Beograd preduzeo tokom trajanja epidemije virusa Kovid -19 od smanjenja budžeta za skoro 16 odsto, zaustavljanja svih javnih nabavki koje nemaju veze sa tekućim poslovanjem, ali i infrastrukturnim razvojem grada, socijalnim prinadležnostima i obavezama iz dečije zaštite - izjavio je Vesić. 

Dodao je da je agencija Mudis takođe istakla da pored osnovnih faktora koji se odražavaju u osnovnoj kreditnoj proceni grada Ba3, kreditni profil takođe ima koristi od Moody's-ove procene koja se tiče velike verovatnoće za vanrednu podršku od strane Vlade Republike Srbije. 

-Beograd ne bi mogao ubrzano da rešava decenijske infrastrukturne i komunalne probleme kao što su metro, deponija, prerada otpadnih voda, obilaznica i saobraćajni tuneli i mostovi da nema snažnu podršku Vlade Srbije - izjavio je Vesić i dodao da je to zato jer se ista politika vodi u Srbiji, Beogradu i skoro svakoj gradskoj opštini.

#Beograd

#Goran Vesić

#kreditni rejting