AKTUELNO

Velikani srpske književnosti Jovan Jovanović Zmaj, Miloš Crnjanski i Meša Selimović dobiće uskoro spomenike u Beogradu - gradu koji su posebno zadužili svojim delom.

Očekuje se da odluku o postavljanju spomenika trojici književnika Skupština grada Beograda donese do kraja jula.

-Neki od ovih pesnika imaju biste, a verujem da zaslužzuju spomenike s obzirom na njiov značaj za srpsku kulturu - rekao je za Novosti zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

Predlog za spomenik Zmaju, koji je 12 godina živeo u Beogradu, otekao je od predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića a pokrajina će spomenik pokloniti glavnom gradu. 

-Spomenik Zmaju biće podignut na uglu ulica Čika Ljubine i Zmaj Jovine - rekao je on i zahvalio se Vojvodini na poklonu koji je dokaz čvrstih veza Beograd i Novog Sada. 

Spomenik Crnjanskom biće podignut ili u parku Manjež ili na Tašmajdanu, a ovu idej pozdravila je i Zadužbina Miloša Crnjanskog. 

-To je pravi način da se u Beogradu obeleži ne samo veliki moderni srpski pesnik, nego i pesnik najlepše poeme 'Lament nad Beogradom' - rekao je za Novosti predsednik Zadužbine Milo Lompar. 

Spomenik Meši Selimoviću koji se u Beograd doselio 1973. godine biće na platou - uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove.

#Beograd

#Goran Vesić

#spomenici