AKTUELNO

U Beogradu je proglašena vanredna situacija, a jedna od mera zbog korona virusa je obavezno nošenje zaštitne maske u gradskom prevozu.

Sekretar za javni saobraćaj Jovica Vasiljević je jutros izjavio da čak 99 odsto putnika u tramvajima i autobusima nosi maske.

- Uglavnom bude jedan putnik bez maske i to oni mlađe populacije. Zato apelujem na njih da poštuju mere. Od sutra će ekipe koje će kontrolisati sprovođenje mere biti na terenu - rekao je Vasiljević.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On objašnjava da bi te ekipe trebalo da čine sanitarni inspektori, ali i komunalna milicija i policija.

- Danitarni inspektori će pisati kazne ali će im policija pomagati u tome, davaće im podršku. Čekamo još potvrdu Ministarstva zdravlja, ali od sutra kontrola kreće - precizirao je sekretar.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je najavio i da će od sutra biti više vozila na ulicama, na 16 linija, kao i da trolejbus broj 28 ponovo počinje da saobraća.

Kako je istakao očekuje se da ljudi ipak odu na odmore i da ih manje nude u glavnom gradu, ali da će se situacija pratiti na terenu i da ukoliko bude bilo potrebe broj autobusa i tramvaja će biti povećan.

Kazna za nenošenje maske - 5.000 dinara

Vlada Srbije je u petak donela nove mere u cilju sprečavanja virusa, a koje se odnose na Grad Beograd, pa je tako određena kazna u visini od 5.000 dinara za svako fizičko lice koje bude kršilo meru obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili zatvorenom prostoru. U svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara. Takođe, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom i prigradskom prevozu i u međugradskom prevozu. Za nepoštovanje mere obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, propisana je kazna u iznosu od 5.000 dinara, za svako fizičko lice koje bude kršilo ovu meru.

#Kazne

#koronavirus

#maske