AKTUELNO

Nadamo se da će dve nedelje primene novih mera za suzbijanje širenja korona virusa u Beogradu, u kome je uvedena vanredna situacija, biti više nego dovoljne da se izađe iz trenutnog talasa i da se pripremimo za ono što nas čeka na jesen, iajavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

 On navodi da je Grad Beograd oformio poseban magacin za vanredne situacije i da kupuje zaštitnu opremu. Vesić je na Novo jutro TV Pink rekao da Grad Beograd kupuje po milion maski i rukavica, zaštitna odela, sredstva za dezinfekciju, zaštitne barijere i sve što je neohodno da se zaštite građani.

"I u buduće ćemo imati svoj magacin za vanredne situacije, jer često se dešavaju različite nesreće. Nažalost, u ovoj zemlji su ti magacini koji su nekada postojali uništeni poslednjih decenija i mi smo kao zemlja dočekali ovu nesreću koja se dogodila početkom godine da maltene nismo imali zaliha. Naravno, nije imala nijedna druga zemlja, a to ne znači da ne treba da budemo spremni ukoliko se desi bilo kakva nova situacija", kaže Vesić. Napomenuo je da smo sada iskusniji, te da su u međuvremenu nabavljeni respiratori i da je u poslednjih šest godina mnogo uloženo u zdravstveni sistem.

Foto: TV Pink Printscreen

"Predsednik Aleksandar Vučić se posebno time bavi, znate i sami koliko je Vučić lično respiratora obezbedio za ovu zemlju. Stiže danas u Novi Pazar deset novih respiratora. Zamislite šta bi se u ovoj našoj zemlji desilo da Vučić poslednjih šest godina nije uložio toliko u zdravstveni sistem", rekao je Vesić i naveo da su mnoge bolnice u Srbiji renovirane.

Pozvao je građane Beograda da poštuju sve mere i da bez obzira što je leto ponovo da nosimo maske i da budemo odgovorni prema sebi i prema drugima.

"Ako budemo takvi zajedno ćemo brzo izaći iz ove krize, vratićemo se normalnom životu što svi žarko želimo i zaštićemo i sebe i druge", poručio je Vesić i naveo da moramo da nastavimo i naučimo da živimo sa virusom, jer država i privreda moraju da se razvijaju i ne mogu da stanu.

Foto: TV Pink Printscreen

Vlada Srbije je juče, na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19, donela nove mere za Beograd koje će važiti do 18. jula, a koje, između ostalog, predviđaju da se u glavnom gradu ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova, bez izuzetka, u vremenu od 23 sata do šest sati ujutru.U svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara.

Takođe, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom i prigradskom prevozu i u međugradskom prevozu. Za nepoštovanje mere obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, propisana je kazna u iznosu od 5.000 dinara, za svako fizičko lice koje bude kršilo ovu meru.Vlada je, takođe, donela odluku da se zabranjuju okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, a na otvorenom prostoru za više od 500 ljudi.Prilikom bilo kakvih okupljanja na zatvorenom ili otvorenom prostoru neophodno je poštovati fizičku distancu od 1,5 metara.

#Goran Vesić

#koronavirus