AKTUELNO

Radojičić otkrio kako su epidemiolozi tokom sednice Kriznog štaba ocenili meru blokade prestonice.

Štab za vanredne situacije Grada Beograda proglasio je jutros vanrednu situaciju na teritoriji prestonice, nakon čega je Vlada Srbije donela nove mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa i zaštite zdravlja građana. 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je za Pink da je Vlada Srbije uvela tri ključne mere koje se odnose na prestonicu: ograničava se rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova, bez izuzetka, u vremenu od 23 sata do 6 sati narednog dana, u svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara. 

Takođe, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom i prigradskom prevozu i u međugradskom prevozu, a za nepoštovanje mere obaveznog nošenja zaštitne propisana je kazna u iznosu od 5.000 dinara.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vlada je takođe donela odluku da se zabranjuju okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, a na otvorenom prostoru za više od 500 ljudi. Prilikom bilo kakvih okupljanja na zatvorenom ili otvorenom prostoru neophodno je poštovati fizičku distancu od 1,5 metara.

- Ovo su tri ključne mere koje u ovom trenutku donosimo, i koje se oročavaju na dve nedelje. Pratićemo kako će se dalje razvijati situacija – rekao je Radojičić. 

Ističe da se radi na tome da se različitim formama dopre do svesti ljudi kada je reč o važnosti nošenja maski. Na pitanje ko će kažnjavati one koji ne nose maske, gradonačelnik kaže:

- Kažnjavanje će, zajedno sa republičkim službama i inspekcijama, vršiti i gradske službe. Kontrola i kažnjavanje počinju od ponedeljka – navodi Radojičić. 

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da su Beorađani inače vrlo odgovorni, što se dokazalo i tokom vanrednog stanja.

- Svi su iscrpljeni, popuštanje pažnje je normalno, ali ponovnim podizanjem svesti i pozornosti, mislim da se vraćamo u fazu u kojoj se striktno držimo pravila i stavljamo virus pod kontrolu – kaže gradonačelnik prestonice. 

Zatvaranje Beograda nije ocenjeno kao svrsishodno u ovom trenutku

Na pitanje da li se i dalje razmatra opcija zatvaranja grada, Radojičić kaže da stručni tim prati tok širenja epidemije, na osnovu čega se odlučuje da li je određena mera svrsishodna.

- U ovom trenutku epidemiolozi smatraju da zatvaranje Beograda nije svrsishodno, a mi ih slušamo – kaže Radojičić. 

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Mere oročene na dve nedelje

Kada je reč o tome koliko će danas uvedene mere ostati na snazi, gradonačelnik kaže da su mere oročene na dve nedelje. Analize trenutne epidemiološke situacije, kako kaže, rade se na tri do sedam dana, te se na osnovu istih reaguje.

- Duboko verujem u odgovornost i solidarnost svih Beograđana, u to da ćemo ponovo biti jedinstveni i staviti epidemiju pod bolju kontrolu – kaže gradonačelnik. 

#Beograd

#Zoran Radojičić

#koronavirus