AKTUELNO

"Beograd nije obična samouprava i privreda u njemu ne sme da stane", navodi Vesić.

Prema analizama, čak 95 odsto putnika gradskog prevoza poštuje meru obaveznog nošenja maski i na taj način pokazuje odgovornost, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

- Maske su obavezne u javnom prevozu i štite putnike tokom boravka u vozilima. Oni koji ne nose maske, ugrožavaju ostale i moraćemo da poradimo na tome da i oni razumeju da je u gradskom prevozu maska obavezna – navodi Vesić za Pink.  

Govoreći o popunjenosti javnog prevoza, on je popunjen oko 50 odsto. Podseća da je juče stupio na snagu i letnji red vožnje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Škole ne rade, slaba je popunjenost vrtića, deo Beograđana otišao je van grada, počeli su godišnji odmori i stoga nema razloga da na ulicama bude više autobusa, osim na šest linija na kojima je popunjenost u špicevima između 60 i 80 odsto – kaže zamenik gradonačelnika prestonice.

Podvlači da je situacija sa javnim prevozom dobra, te je zahvalio putnicima koji poštuju mere Vlade Srbije, pokazujući na taj način društvenu odgovornost.

Apeli u Beogradu zasad više nego dovoljni

Na pitanje hoće li biti potrebe za restriktivnim merama u Beogradu, Vesić kaže da su se apeli zasad pokazali više nego dovoljnim.

Beograd nije obična lokalna samouprava i čini 40 odsto BDP-a zemlje. Stoga bi se svaki pokušaj da se u prestonici zaustavi privreda sigurno odrazio na BDP. Trudimo se da, u dogovoru sa vlasnicima trgovinskih lanaca, tržnih centara, restorana i kafića, nađemo način da oni nastave da rade uz poštovanje svih mera. U Beogradu 20.000 ljudi živi od rada u sektoru ugostiteljstva i privreda ne sme da stane – kaže Vesić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ističe da svi moramo biti odgovorni, da damo svoj doprinos kako bismo što pre izašli iz epidemije, a da istovremeno privreda nastavi da radi.

- U Beogradu smo zasad uspeli da pronađemo meru, odnosno da radnje, restorani i tržni centri nastave da rade, a da se sa druge strane sprovode mere koje propisuju epidemiolozi. Moj apel svim vlasnicima ugostiteljskih objekata je da svi poštuju mere, da se organizuju na osnovu saveta epidemiologa, da zaštite svoje zaposlene i svoje goste i na taj način će nastaviti da rade i oni, i privreda – navodi zamenik gradonačelnika. 

Trola 28 ponovo saobraća

U ponedeljak, 6. jula, trolejbus na liniji 28 počeće ponovo da saobraća i povezuje Zvezdaru i centar grada. 

- Tokom rekonstrukcije Trga republike, bila je namera da se odmah nastavi sa rekonstrukcijom Vasine ulice, kao i Studentskog trga. U međuvremenu je Grad Beograd raspisao konkurs za arheološka istraživanja na Studentskom trgu, nakon čega se može govoriti o daljem razvijanju ovog dela grada – kaže Vesić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Dodaje i da je plan da se okretnica potom izmesti u Dunavsku ulicu a, dok se to ne desi, građani sa Zvezdare predložili su da linija 28 ostane. 

- Oni su bili dobro organizovani, odbili su bilo kakvu politizaciju ovog slučaja, u martu smo imali prvi sastanak i, nakon analize Sasobraćajnog fakulteta, linija se vraća od ponedeljka – navodi Vesić, dodajući da je ovaj slučaj primer kako se sa građanima mogu rešavati problemi. 

#Beograd

#Goran Vesić

#koronavirus