AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda u voždovačkom naselju Beli Potok.

Vesić je istakao da izgradnja ovog postrojenja na najbolji način pokazuje koliko Grad Beograd nastoji da poboljša kvalitet života građana, ali i da umnogome unapredi ekološku situaciju na svojoj teritoriji.

Događaju su prisustvovali predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, zamenik predsednika opštine Zvonko Trajković, te članovi opštinskog veća Miloš Stojanović, Momir Ćirović i Milan Martinović.

Foto: Foto/Beograd.rs

Vesić je rekao da je potpuno normalno da se sve otpadne vode prerađuju, iako do pre šest-sedam godina niko u Gradu Beogradu nije o tome razmišljao.

– Sve otpadne vode u Beogradu, čak i tamo gde postoji kanalizacija, odlaze u Savu i Dunav, što je neprihvatljivo. Sa druge strane, u naseljima poput Belog Potoka gde postoji kanalizacija, neprerađene otpadne vode vraćaju se u prirodu, razlivaju po potocima i kanalima. Postrojenje u Belom Potoku pokazuje kako će u budućnosti izgledati rešenje svakog problema po pitanju otpadnih voda. U okviru postrojenja postojaće bazen u kojem će se skupljati, potom mehanički i biološki prečišćavati otpadne vode. Nakon toga, kao čista tehnička voda biće sprovođena do manjih vodotokova i na taj način prečišćenu vodu vratićemo u prirodu – rekao je Vesić.

Foto: Foto/Beograd.rs

Prema njegovim rečima, trenutno oko 235 domaćinstava u Belom Potoku ima kanalizaciju, ali te otpadne vode se neprerađene vraćaju u prirodu.

– U prvoj fazi će na novu mrežu biti priključeno oko 1.000 ljudi i sve otpadne vode koje oni generišu biće prečišćavane. Naravno, ne bi trebalo zaboraviti da u Velikom Selu radimo fabriku za preradu otpadnih voda koja će "pokrivati" gotovo milion i po ljudi, a završeno je projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, dok počinje projektovanje fabrike u Ostružnici. Osim toga, u narednom periodu radiće se projekti fabrika za preradu otpadnih voda u Obrenovcu i Grockoj. Pored tih pet velikih sistema, biće izgrađeno puno malih postrojenja poput ovog u Belom Potoku jer ne postoji uvek mogućnost da se otpadne vode transportuju, primera radi iz udaljenih krajeva. Zbog toga ćemo taj problem rešavati manjim postrojenjima – dodao je Vesić.

Foto: Foto/Beograd.rs

On je precizirao da je vrednost ove investicije nešto veća 500.000 evra, ali je u potpunosti opravdana jer će podići kvalitet života građana.

– Fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom Selu košta samo u prvoj fazi 272 miliona evra, a u drugoj skoro 500 miliona. Veoma sam zadovoljan i moram da naglasim da ne bismo uspeli bez dobre saradnje sa opštinom Voždovac i ovo je primer adekvatne saradnje mesne zajednice, opštine koja je mnogo uradila po pitanju rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i konačno Grada, koji je obezebedio finansiranje. Takođe, ne bi trebalo zaboraviti ni da u mnogim projektima učestvuje i Vlada Republike Srbije. To je suština, da svi građani Beograda, bez obzira da li žive  u Belom Potoku, Banjici ili Terazijama, moraju da imaju isti kvalitet života. To znači da svi moraju da imaju kanalizaciju,  vodu, putnu infrastrukturu, prevoz....Taj posao ne može da se završi za godinu dana ili pet godina, ali ako nastavimo da rešavamo problem po problem, u jednom trenutku ćemo biti u situaciji da je većina velikih problema rešena – zaključio je Vesić.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić zahvalio je Gradu Beogradu na intenzivnoj saradnji, naročito kada su u pitanju projekti koji omogućuju kvalitetniju i veću zaštitu životne sredine.

Foto: Foto/Beograd.rs

– Voždovac, naročito ovaj podavalski deo, dugo je bio zapostavljen. Opština je u saradnji sa Gradom pokrenula niz projekata čiji je cilj poboljšanje infrastrukture i veći stepen zaštite životne sredine. Tu pre svega mislim na projekat Jelezovačkog kolektora, čija će izgradnja biti gotova do kraja meseca, a omogućiće priključenje oko 5.000 domaćinstava, delom iz opštine Rakovica, a većinom iz Jajinaca i Kumodraža. U Belom Potoku je izgrađeno oko 85 odsto sekundarne kanalizacione mreže, ali niko nije razmišljao o tome da otpadne vode moraju da budu prerađene. Pokrenuli smo ovaj projekat zajedno sa Gradom, bilo je problema sa planskom dokumentacijom i imovinsko-pravnim poslovima, ali sada je sve to urađeno i izgradnja bi trebalo da traje nekoliko meseci, odnosno da se u septembru ponovo nađemo ovde i pustimo postrojenje u rad – rekao je Savić.

#Beli potok

#Goran Vesić

#postrojenje za preradu otpadnih voda