AKTUELNO

Park na Savskom keju, na potezu od Brankovog mosta do Beton hale, poneće ime po Diani Budisavljević, ženi koja je tokom Drugog svetskog rata spasila više od 15.000 dece iz logora smrti u NDH, među kojima je bilo najviše dece srpske nacionalnosti.

To je odlučeno danas na sednici Skupštine grada Beograda na kojoj je rečeno da je inicijativu za to podneo zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović je rekla da je Odbor za podizanje spomenika Diani Budisavljević odlučio da se spomen-obeležje toj velikoj humanitarki postavi na parkovskoj površini na Savskom keju, uz Karađorđevu ulicu, na potezu od Brankovog mosta prema Beton hali. 

-Kako će spomenik Diani Budisavljević biti podignut upravo na tom prostoru, bilo bi primereno i simbolično da se i ta parkovska površina nazove po njoj - rekla je ona. 

Navela je da podizanje spomenika Diani Budisavljević i imenovanje parka njenim imenom predstavljalo bi veliku zahvalnost i večno sećanje na njenu ljubav i požrtvovanost za spas srpskog naroda u nekim teškim vremenima.

-Beograd i Srbija bi dobili svoju heroinu, koju bi čuvali od zaborava - dodala je Radulović.

 Odbornici su osvojili i odluku da se parku koji se nalazi na prostoru Beograda na vodi, uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova, dodeli naziv Savski park. 

Inicijativu za to dala je Služba glavnog urbaniste, piše u obrazoloženju odluke u kom se dodaje da je, na predlog te službe, Sekretarijat za poslove odbrane vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima na Beokom portalu 11. decembra prošle godine objavio anketu o imenu ovog novoizgrađenog parka. 

Anketa je trajala do 11. maja ove godine, a najviše predloga građana je bilo da taj prostor ponese ime Savski park.

#Goran Vesić

#Skupština grada Beograda

'