AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je u rebalansu gradskog budžeta, koji je donet tokom vanrednog stanja, planiran deficit u iznosu od četiri milijardi i 143 miliona dinara i naglasio da će biti pokriven suficitom iz prethodne godine.

Vesić je na sednici gradskog parlamenta u Sava centru, tokom diskusije o odlukama Grada Beograda donetim u vreme vanrednog stanja, reagujući na primedbu šefa odborničke grupe ''Građanski demokratski forum-Inicijativa žena Srbije'' Radeta Veljanovskog da nije dovoljno obrazložena stavka o deficitu, rekao da je u rebalansu budžeta planiran deficit od 4,143 milijardi dinara, odnosno od 4,37 odsto. 

On je kazao da je prvobitno planirani deficit bio 3,4 milijardi dinara, odnosno 3,30 odsto i dodao da je iz prošle godine preneto šest milijardi i 325 miliona dinara neutrošenih sresdstava. Vesić je naglasio da se svake godine deficit pokrije suficitom iz prethodne godine. 

-To ne znači novo zaduživanje, imamo novca da pokrijemo taj deficit i zato se on tako i planira - rekao je Vesić. 

Dodao je da je prošle godine dostignuto 92 odsto utrošenih sredstava gradskih sekretarijata i preduzeća i dodao da bi bilo idealno da se utroši svih 100 odsto, ali da to je nemoguće i da se Grad trudi da što manje sredstava prenese iz prethodne u narednu godinu. 

Veljanovski je zatražio razjašnjenje i o stavki koja se odnosi na uzimanje stranog kredita u iznosu od milijardu i 300 miliona evra, a Vesić kaže da je bilo planirano da se taj kredit uzme za kupovinu 100 novih autobusa, ali da treba sačekati da se vidi kakvi su prihodi u gradskoj kasi. 

-To ne znači da ih nećemo kupiti, raspisaćemo tender, a plaćanje za 100 autobusa ćemo prebaciti za narednu godinu - rekao je Vesić.

#Budžet

#Goran Vesić

#deficit

'