AKTUELNO

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je danas da budžet za socijalna prava i davanja neće biti smanjen ni za jedan dinar.

- Broj korisnika je veći jer se i uvode nova prava, odnosno novi vidovi materijalne podrške. Lični pratioci, personalni asistenti, pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju samo su neke od novih usluga. Sistem davanja za porodilje najveći je u čitavoj Srbiji, na godišnjem nivou to je za oko 17.500 u Beogradu - navela je Stanisavljević.

Ona je podsetila da je u poslednjih pet godina uvedeno 15 novih prava i usluga, te da ih sada ima ukupno 44 i pozvala sugrađane da u centrima za socijalni rad saznaju koja sve prava imaju kako bi prevazišli trenutnu tešku materijalnu situaciju ili neki životni problem.

Grad je, prema njenim rečima, svojevrsno „sabirno mesto” jer se posredstvom sekretarijata daju i sredstva iz republičkog budžeta po raznim osnovama.

- Davanja za porodilje nikada nisu bila veća, a isplate su tačne u dan, čak i u vreme vanrednog stanja. Od početka godine isplaćeno je više od 149 miliona dinara - naglasila je Stanisavljević.

Gradska sekretarka je podsetila na mogućnost podnošenja zahteva elektronskim putem, što je, kako kaže, naročito važno tokom epidemije, ali i za bolje funkcionisanje čitavog sistema.

Ona je najavila da od 1. juna ponovo počinje da radi svih 15 dnevnih boravaka u Beogradu, ali po fazama, po preporuci epidemiologa.

- Za početak biće otvoreni samo za decu čiji su roditelji zaposleni - rekla je i dodala da su svi objekti i ustanove socijalne zaštite dezinfikovani i da se poštuju sve preporuke struke.

Navela je da su ustanove socijalne zaštite dobile više od 80.000 maski i druge zaštitne opreme, da će se nastaviti dezinfekcija objekata. Podsetila je da u tim objektima u Beogradu nije bilo nijednog zaraženog.

#Gradski sekretar

#nataša stanisavljević

'