AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će u subotu u štampanim medijima biti objavljen izveštaj Grada Beograda o radu u vanrednom stanju da bi svi mogli da znaju kako je trošen novac poreskih obveznika da bi se zaštitilo zdravlje Beograđana.

“U tom izveštaju biće mnogo podataka na koje smo ponosni. Podeljeno je 183.285 humanitarnih paketa, od čega 183.000 penzionerima sa primanjima manjim od 30.000 dinara, zatim 668.000 maski i 600.000 zaštitnih rukavica. Osim što su gradske službe funkcionisale, pomagali smo i kliničke centre i gradske zavode, kao i čitav niz zdravstvenih institucija”, rekao je Vesić.

Pored toga, kako Vesić kaže, građani nisu plaćali boravak dece u vrtićima tokom vanrednog stanja, a izvršena je i dezinfekcija svih objekata predškolskih ustanova.

Grad je takođe održavao 34 posebne koridorske linije za prevoz zdravstvenih radnika, organizani su volonterski centre sa 6.500 volontera, bilo je 85.000 poziva i 35.000 izlazaka na teren u cilju pomoći starijima. 

“Plaćanje Infostana sa pravom na popuste za starije sugrađane moguće je do 30. juna. Zakup poslovnog prostora nije naplaćivan tokom vanrednog stanja, a zakupcima je data mogućnost da obaveze izmire sa 50 odsto popusta do kraja godine ili u 12 mesečnih rata tokom sledeće godine”, rekao je Vesić.

Dodao je da je dezinfikovano i oko 3,85 miliona kvadrata zelenih površina i parkova, ali i 10.815 stambenih objekata. 

Gradska čistoća je dezinfikovala 32 miliona kvadrata ulica, "Beogradski vodovod” obezbedio je kontinuirano snabdevanje vodom i još mnogo toga je urađeno. 

Prema rečima Vesića, Grad Beograd je dobro funkcionisao, ljudi su pokazali odgovornost, a hiljade zaposlenih u komunalnom sistemu svakodnevno je bilo na terenu, što je velika stvar da bi građani i u vreme vanrednog stanja dobijali sve komunalne usluge. 

"Posao vlasti jeste da radi ono što je u interesu građana, a zahvalnost i pobedu dugujemo upravo stanovnicima Beograda, pre svega zdravstvenim radnicima", rekao je Vesić.

On je takođe još jednom apelovao na građane da poštuju epidemiološka pravila i sve mere iako je vanredno stanje ukinuto.

#Goran Vesić

'