AKTUELNO

U Rakovici je nastavljena realizacija razvojnog projekta revitalizacije jezera u Resniku.

U toku je izvođenje zemljanih radova koji predstavljaju pripremu za što skoriju izgradnju parkinga, prilaza, a nakon toga i postavljanja pontona koji će ići preko površine jezera. Radove su obišli državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković, i predsednik Gradske opštine Rakovica Vladan Kocić.

Radovi se izvode u sklopu realizacije projekta „Uređenje slobodnih površina na jezeru Resnik“, za koji je Gradska opština Rakovica aplicirala i dobila podršku od Republike Srbije preko resornog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Foto: Rakovica.rs

Projektom uređenja slobodnih površina na jezeru u Resniku, čiju je izradu finansirala Gradska opština Rakovica, predviđeno je da se u prvoj fazi postavi ponton na vodi koji će omogućiti pristup vodenoj površini. U drugoj fazi planirana je izgradnja šetališta gde će posetioci moći da uživaju u lepotama jezera i okoline, za koje je urađeno idejno rešenje. 

Gradska opština Rakovica je regulisala imovinsko-pravne odnose na parcelama na kojima će se izvoditi radovi, U poslednjoj trećoj fazi predviđeno je da se površina od 20 hektara oko jezera ponudi  investitorima za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa. 

Jezero u Resniku nastalo je izgradnjom brane krajem 80ih godina prošlog veka. Jezero se nalazi u podnožju planine Avala u naselju Resnik. Uz Adu Ciganliju to je beogradsko jezero najbliže centru grada. Jezero je udaljeno 17 kilometara od centra Beograda, 20 kilometara od aerodroma „Nikola Tesla, pet kilometara od planine Avala, šest kilometara od auto-puta E-70 i samo jedan kilometar od Obilaznice oko Beograda. 

Od trenutka nastanka postojala je razvojna ideja koja predstavlja šansu za dalji razvoj turističkih potencijala Gradske opštine Rakovica kroz izgradnju novih sadržaja za domaće i strane turiste. Prvi konkretni koraci ka realizaciji jezera u Resniku počeli su tek 2012. godine, kada na čelo Opštine Rakovica dolazi Milosav Miličković, koji je pokrenuo inicijativu za izradu planske dokumentacije.

Foto: Rakovica.rs

Na inicijativu Milosava Miličkovića izrađen je Plan detaljne regulacije. Opština Rakovica je izradila Studiju o izvodljivosti u kojem su analizirane tržišni potencijali izgradnje sportsko-rekreativnog kompleksa. Urađeno je i idejno rešenje sportsko-rekreativnog kompleksa. Institut „Jaroslav Černi“ izradio je „Projekat čišćenja jezera“, dok je urađena i posebna brošura za potencijalne investitore. Krajem prošle godine izvršeno je mapiranje jezera što je osnova za njegovo čišćenje. Osim toga izvršeno je trasiranje saobraćajnice koja vodi ka jezeru. Po izgradnji kanalizacije kojom će se sprečiti zagađenje jezera, saobraćajnica će biti asfaltirana. Kako bi spremno dočekala investitore Gradska opština Rakovica je sa Elektro-mrežama Srbije (EMS) dogovorila pomeranje visokonaponskih kablova koji na dalekovodima prelaze preko jezera. Na taj način jezero će postati bezbedno za kupanje i druge aktivnosti. 

#Rakovica

<
'