AKTUELNO

Vrtići u Beogradu ponovo počinju da rade od 11. maja pa će se finansiranje vrtića, odnosno roditelja odvijati kao pre zabrane rada predškolskih ustanova, izjavio je za Kurir zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Za decu koja idu u vrtiće biće isplaćivana puna subvencija, a za one koji ne dolaze ona iznosi 50 odsto - rekao je Vesić.

On je naveo da se oko 25 odsto roditelja prijavilo da želi da njihova deca krenu ponovo u vrtić, najviše na Čukarici - oko 33 odsto, a najmanje u Sopotu - oko 12,5 odsto.

- To je 15.535 dece od 58.000, koliko ih ide u državne vrtiće. Ne zaboravite da još oko 20.000 ide u privatne vrtiće. Sva deca koja dolaze u ponedeljak u vrtić moraju da imaju potvrdu pedijatra. Domovi zdravlja dobili su nalog da se organizuju kako bi deca bez čekanja bila pregledana. Grad apeluje na roditelje da decu šalju u vrtiće samo ako ne mogu da se organizuju da ih neko drugačije čuva kako bi se držala socijalna distanca. Ipak, svako dete, ukoliko ima potvrdu i upisano je, biće primljeno u vrtić - objasnio je Vesić.

Foto: Pixabay.com

On je podsetio da je, kad je odlukom Vlade Srbije obustavljen rad predškolskih ustanova na teritoriji Srbije, Grad Beograd doneo odluku o finansiranju boravka dece u predškolskim ustanovama:

- To smo uradili jer nismo hteli da roditelji plaćaju za boravak dece u vrtićima u vreme kad je zabranjen njihov rad. To ne bi bilo ni fer ni normalno. Stav Grada je bio da se zaštite roditelji, vrtići su dobili pomoć Vlade Srbije isplatom tromesečne minimalne zarade.

#Goran Vesić

#Plaćanje

#Vrtić

<
'