AKTUELNO

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da će i ovog vikenda naša javno-komunalna preduzeća raditi ono što je u njihovom opisu dužnosti u vreme vanrednog stanja.

- Radiće se na dezinfekciji ulica, čistiti međublokovske površine, nastaviće se sa dezinfekcijom i deratizacijom stambenih zgrada tako da će to biti standardan vikend u radu svih komunalnih gradskih službi - rekao je Nikodijević za Novo jutro TV Pink.

Govoreći o ublažavanju mera tokom vanrednog stanja Nikodijević je naglasio da će one biti parcijalno popuštane. 

- Penzioneri su dobili priliku da izađu tri puta nedeljno na po pola sata, oni su zaista podneli najveći teret zabrane kretanja i ja im se zahvaljujem na disciplini i poštovanju mera. Neke zanatske radnje su počele da rade, pre svega one u kojima nema previše bliskog kontakta između korisnika usluga, a ukoliko epidemiološka slika bude dobra i nastavi se tendencija pada novoobolelih nastaviće se sa parcijalnim popuštanjem mera - izjavio je Nikodijević.

On je podsetio da u ovom trenutku Grad Beograd sprema sve resurse i dodao da će se postupati prema procenama epidemiologa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Juče smo na gradskom štabu doneli odluku da izvršimo dezinfekciju svih beogradskih vrtića, preko 285 hiljada kvadrata , tako da će deca, kada epidemiolozi odluče da vrtići mogu da počnu sa radom, biti sigurna. Protekle nedelje smo korisnike doma za stara lica i decu bez roditeljskog staranja sa Voždovca, testirali na prisustvo virusa, kao i sve i zaposlene i sa ponosnom mogu da kažem da nismo imali ni jednom zaraženog, što znači da smo primenili dobre mere. Prema svima zaposlenim licima i korisnicima usluga oba doma, primenjena je mera karantina od 14 dana. Činjenice govore da je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević brzo reagovala i uradila veliki deo posla - kazao je Nikodijević.

Govoreći o javnom gradskom prevozu, Nikodijević je podsetio na postojanje koridorskih linija, čiji je cilj prevoz zdravstvenih radnika do kliničko-bolničkih centara ali i drugih koji imaju radne naloge. 

- Kada Vlada Republike Srbije bude donela odluku mi ćemo postepeno početi da puštamo gradski prevoz. On neće biti odjednom vraćen i kako bude rasla privredna aktivnost i bude počinjao da radi veći broj privrednih subjekata, tako ćemo i počinjati sa uvođenjem linija gradskog prevoza u ponovni rad. U gradskom prevozu neće više važiti pravila kao do sada, već će ona biti propisana u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje kako bi zaštitili i putnike ali i zaposlene u GSP-u. Moraćemo da se navikavamo na nove mere predostrožnosti  koje će propisti način ulaska i izlaska iz vozila na jedna vrata, držanje propisane distance, korišćenje zaštitne opreme kako putnika tako i vozača i sve će to biti deo nove kulture ponašanja u javnom prevozu. U ovom trenutku čekamo procene epidemiologa i odluku Vlade Srbije - zaključio je Nikodijević.

#Beograd

#Nikola Nikodijević

#komunalna preduzeća

<
'