AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je da je od juče u 17 sati počelo 60-časovna zabrana kretanja i dodao da je to najduža zabrana kretanja do sada.

-Jednog dana kada se sve završi videćemo da je možda ova nedelja bila ključna, kao i ona prošla u suzbijanju epidemije, jer ako slušamo epidemiologe, ako slušamo epidemiologe i SZO najefikasnija i najdelotvornija mera je zabrana kretanja, odnosno zabrana kontakta među ljudima, jer onda virus ne može da se širi - naglasio je Vesić za Pink.

On je dodao da je suština sa ovakvim virusom da bude što manje kontakata među ljudima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je naglasio, Beograd je najveće žarište i dodao da je kada se čuju najnoviji podaci vidi se da je u Beogradu oko 50 odsto zaraženih, ali da je to prirodno jer je to dvomilionski grad.

-To znači da u Beogradu treba da budemo oprezniji nego u drugim gradovima - naglasio je on.

Kako kaže pre dve nedelje bio je sa komunalnom milicijom i molio građane da se sklone iz parkova - većina je to prihvatila, ali je bilo i bahatih mladića koji su vređali komunalni miliciju, pili pivo i pevali pesme o koroni.

Rekao je i da je, velika većina Beograđana, sigurno preko 95 odsto, prihvatilo mere koje je donela Vlada Srbije i sprovodila ih dosledno.

-Oni kao da navijaju da se nešto desi. Ne mogu da shvatim da oni navijaju za koronu, zato što mrze predsednika Srbije ili im se ne sviđa Vlada. U ovo vreme svi treba da budemo zajedno, postoji samo jedna stranka- Srbija i samo jedna borba- da se spasu ljudski životi - naveo je on.

Kako je istakao mere su uvedene kako bi se sačuvali ljudski životi.

Rekao je i da grad funkcioniše potpuno normalno, te da je 1.100 do 1.300 gradskih komunalnih službi (komunalni milicioneri, gradska čistoća, radnici toplana...) na terenu.

Zamenik gradonačelnika je dodao i da sve dežurne službe rade.

Što se SOS vrtića tiče, Vesić je istakao da, ukoliko se ukaže potreba, oni će biti organizovani u roku od 24 sata.

Takođe, kako kaže, što se umetnika tiče koji rade hononarno, te su zbog vanrednog stanja ostali bez izvora prihoda, njima će Grad pomoći.

-Pravimo spiskove, svi će za dva mesce dobiti pomoć koja neće biti manja od minimalne zarade. Ovo je vreme kada smo svi postali solidarni - istakao je on.

#Goran Vesić

<
'