AKTUELNO

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom Grad Beograd je Most na Adi, Brankov i Savski most, palatu Albanija, Dom Narodne skupštine i fontanu na Slaviji osvetlio plavom bojom, objavio je na svom fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je istakao da u Evropi pet miliona osoba ima autizam, a u našoj zemlji je nekoliko hiljada naših sugrađana sa ovim sindromom.

Foto: Facebook.com/Горан Весић

"Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je uzrok još nepoznat, javlja se do treće godine i češći je kod dečaka. Prema istraživanjima, na 10.000 novorođenih, rađa se četvoro do petoro dece sa autizmom", napisao je Vesić.

Foto: Facebook.com/Горан Весић

Kako je naveo, prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, osobe sa autizmom imaju pravo na slobodu od diskriminacije i pravo da budu uključeni u svoje zajednice.

Foto: Facebook.com/Горан Весић

"Oni imaju pravo na asistenciju u obrazovanju, zaposlenje i ostale vidove podrške kao što je stanovanje uz podršku. Današnji dan je prilika da proširimo svest o autizmu, preduzmemo mere za sprečavanje diskriminacije i promovišemo inkluziju u društvo", naveo je Vesić.

#Autizam

#Beograd

#Goran Vesić

'