AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je pristiglo skoro 360 predloga za nagradu "Heroj Beograda".

Vesić je podsetio da je juče objavljena zvanična mejl adresa herojibeograda@beograd.gov.rs , putem koje građani mogu da šalju svoje predloge za prave heroje Beograda, koji kako kaže, svakodnevno i nesebično pomažu drugima, poput radnika u zdravstvu, vožaca, kontrolora...

 On je naglasio da je do sinoć stiglo oko 360 predloga.

- Sada nam je najvažnija solidarnost. Drago mi je što se sada pokazalo da imamo desetine hiljada heroja. Beograd jeste grad heroj, to smo zaslužili i u Prvom i Drugom svetskom ratu - rekao je Vesić, saopštila je Gradska uprava.

Kako je dodao, danas počinje pakovanje paketa za penzionere koji imaju penziju manju od 30.000 dinara, i dnevno će se pakovati između 10.000 i 15.000 paketa.

- Potrebno je da se spakuje oko 173.000 paketa i očekujemo da će njihova isporuka trajati od petka, pa u narednih desetak dana - kaže Vesić.

Prema njegovim rečima, paketi će se dostavljati opštinskim centrima za socijalni rad, koji će nakon toga stizati na kućnu adresu penzionera koji žive na teritoriji Beograda.

- Paketi sadrže po 13 artikala i mislim da je to dobra prva pomoć za ljude koji imaju niža primanja, te da će im to značiti. Zahvalan sam Privrednoj komori Srbije na pomoći da zajednički napravimo pakete - kazao je Vesić.

On je naglasio da je u akciji učestvovalo više od 20 kompanija i donatora i dodao da će biti podeljeno blizu 900 paketa za lica koja imaju preko 65 godina, a koja nemaju penziju, dodaje se u saopštenju.

Govoreći o padavinama u gradu, Vesić je rekao da je Javno-komunalno preduzeće "Beograd-put", koje je i posetio jutros u pet časova, odradilo dobar posao i da su trase koridorskih linija očišćene, kako bi se obezbedilo da ljudi koji imaju obavezu da rade, mogu da dođu na posao.

- Kada je redovno stanje čistimo 1.800 kilometara puteva prvog prioriteta i oko 300 kilometara državnih puteva, a sada smo fokusirani na 32 koridorske linije, ali čistimo i ostale ulice - rekao je Vesić.

On je dodao da su koridorske linije, koje su propisane od Republičkog štaba, pravljene zajedno sa direktorima kliničko-bolničkih centara, bolnica i domova zdravlja, kao linije kojima treba da se prevezu zdravstveni radnici.

Kako je naglasio, građani treba da znaju da će se do kraja hladnog talasa grejati 24 sata, a da će se nakon toga vratiti na režim od 22 sata, tako da komunalni sistem funkcioniše dobro.

Vesić je napomenuo i da građani treba da razumeju da treba da ostanu u svojim kućama i da slušaju preporuke nadležnih, jer je to jedini način, kako kaže, da se sačuvamo od epidemije i vratimo normalnom životu.

On je apelovao i na poslodavce da ne otpuštaju radnike, te da zbrinu majke sa malom decom. 

- Kada je uvedeno vanredno stanje, mi u Gradu smo pustili sve starije od 65 godina, a osim toga, hronične bolesnike i trudnice smo pustili da rade od kuće - rekao je Vesić, stoji u saopštenju.

#Goran Vesić

#heroji Beograda

'