AKTUELNO

Iz Konzorcijuma privatnih prevozika kažu da su opremljeni sredstvima za dezinfekciju i da se autobusi redovno čiste u garaži. Za to postoje jasna uputstva Sekretarijata za javni prevoz.

Javni prevoz jedno je od najčešćih mesta za prenošenje infekcija, a kako je u porastu broj obolelih od koronavirusa u Srbiji i, naročito, u regionu - pitali smo nadležne da li možemo da očekujemo da u jednom trenutku vozači, kontrolori i kondukteri u vozilima nose i zaštitne maske.

U situaciji koja se menja iz časa u čas, preduzeća uvode različite mere zaštite i dezinfekcije, a sve oči uprte su u nadležne zdravstvene institucije.

Za sada, prevoz funkcioniše normalno, niko ne nosi maske i nema panike. Ali, prevencije ima. Ono što se ne vidi, a dešava se u garažama je - dezinfekcija. U slučaju potrebe, uvešće se i maske.

Foto: Tanjug AP/Jean-Francois Badias

Iz Konzorcijuma privatnih prevozika kažu da su opremljeni sredstvima za dezinfekciju i da se autobusi redovno čiste u garaži. Za to postoje jasna uputstva Sekretarijata za javni prevoz. 

- Nama je Grad, odnosno Sekretarijat, dostavio uputstvo u vezi sa podizanjem nivoa higijene u unutrašnjosti vozila. Rukodržači, ručke, sedišta, kabine vozača, validatori, dodatno se čiste sredstvima na bazi alkohola ili asepsolom. Imamo i uputstvo da se izvrši nabavka dezinfekcionih sredstava, ali ne i da pravimo velike zalihe, već da nabavljamo po potrebi. Zajednički će se pratiti odluge Vlade i Grada, a ako bude i to potrebno, koristiće se maske od strane voznog osoblja - kaže Drago Tošić iz Konzorcijuma privatnih prevoznika.

Foto: Beograd.rs

Iz Apeksa, koji upravlja sistemom Busplus kazali su da u svakom trenutku prate situaciju i instrukcije nadležnih organa.

- Svakodnevno pratimo situaciju vezano za širenje korona virusa i postupaćemo u skladu sa preporukama nadležnih institucija - kazali su nam.

Kako se saznaje i Srbijavoz, koji prevozi putnike u celoj Srbiji, priprema mere koje će se sprovoditi u narednom periodu, a njihove mašinovođe i kondukteri normalno rade sa putnicima. Kako se saznaje, od mera koje se podrazumevaju je i pojačana higijena ruku, ali detaljna uputstva tek se očekuju u skladu sa preporukama.

#GSP Beograd

#koronavirus

'