AKTUELNO

Spomenik jednom od najvećih srpskih pesnika 20. veka Vasku Popi, koji će biti podignut u beogradskom parku Tašmajdan, radiće slovenački vajar Mirsad Begić.

Za taj posao angažovalo ga je Udruženje književnika Srbije, objavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom zvaničnom fejsbuk profilu i dodao da će spomenik biti u parku Tašmajdan, blizu mesta na kome je Vasko Popa često provodio vreme.

Kako je istakao, spomenik će biti poklon Udruženja književnika Srbije Beogradu. "Presrećan sam jer će naš Vasko Popa konačno dobiti spomenik u Beogradu i što će sjajni vajar Mirsad Begić ostaviti trag u Beogradu, koji će ukrasiti svojom skulpturom", dodao je Vesić.

Vasko Popa rođen je u Grebencu kod Bele Crkve.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu, upisao Filozofski fakultet u Beogradu, a zatim je školovanje nastavio na Univerzitetima u Bukureštu i Beču.

Živeo je preko puta parka Tašmajdan i dane provodio u restoranu "Poslednja šansa".

Ostavio je neizbrisiv trag u svetskoj poeziji zbirkama "Kora", "Nepočin-polje", "Sporedno nebo", "Uspravna zemlja", "Kuća nasred druma", "Živo meso", "Vučja so", "Rez" i antologijama "Od zlata jabuka", "Urnebesnik" i "Ponoćno sunce".

Preminuo je 1991. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

#Beograd

#Spomenik

#Vasko Popa

'