AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je projekat "Sagradimo dom zajedno" završen i da je u okviru njega stambeno zbrinuto 149 romskih porodica, odnosno 701 lice.

"Danas je Međunarodni dan socijalne pravde i pravi dan da objavimo da je završen projekat koji je Grad Beograd sprovodio od 2013. godine sa Evropskom unijom i Kancelarijom UN za projektne usluge u Srbiji (UNOPS)", rekao je Vesić novinarima nakon sednice Koordinacionog tela za praćenje realizacije akcionog plana u okviru projekta "Sagradimo dom zajedno".

On je naveo da je taj projekat, kada je sadašnja vlast preuzela vođenje Grada Beograda 2014. godine, bio gotovo zamro i EU je bila pred odustajanjem od projekta.

"Zahvaljujući naporima koje smo učinili, saradnji s romskom zajednicom, s našim partnerima, mi smo ovaj projekat pokrenuli sa mrtve tačke i uspeli da dođemo u situaciju da već od 2015. godine počinjemo da polako useljavamo romske porodice", rekao je Vesić.

Precizirao je da je stambeno zbrinuto 149 romskih porodica sa 701 članom, od čega je 68 porodica dobilo stanove, 71 je zbrinuta kupovinom seoskih domaćinstava sa okućnicom, a 10 tako što su rekonstruisane njihove postojeće kuće.

Vesić je istakao da je urađen važan posao i za Beograd i za njegove stanovnike i dodao da projekat "Sagradimo dom zajedno" vredi oko sedam miliona evra, od čega je 5,1 miliona evra obezbedila EU, a 1,9 miliona Grad Beograd.

Naveo je da ovaj projekat nije podrazumevao samo stambeno zbrinjavanje romskih porodica, već njihovu punu socijalizaciji i uključenje u društvo, što je, dodao je, suštinski važno za romsku zajednicu.

Kako je rekao, sve porodice su dobile pakete hrane kao pomoć, svim punoletnim članovima porodica ponuđen je posao, a deca su upisana u škole.

"Ostalo je 12 porodica koje još nisu zbrinute, ali one će biti zbrinute na osnovu preporuka koje smo danas usvojili jer postoji još mogućnosti kroz drugu fazu projekta da ih zbrinemo", rekao je Vesić.

Naveo je da će Grad Beograd nastaviti da radi sa EU jer, kako je dodao, ovo je jedan od najbolje ocenjenih projekata u EU.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da romske porodice nisu dobile samo stambeno zbrinjavanje, već kompletnu sistemsku podršku od strane Grada Beograda i ostalih lokalnih samouprava u koje su se preselile.

"Ta sistemska podrška znači kompletan pristup sistemu socijalne zaštite, zdravstvene zaštite i svega onoga što je bilo potrebno porodicama", rekla je Stanisavljevićeva.

Dodala je da više od 300 dece iz romskih porodica koje su zbrinute ovim projektom, sada ide u školu.

"Kroz ovaj projekat smo uradili punu integraciju Roma i zadovoljstvo nam je da smo mi, kao Grad Beograd, sproveli najveći projekat integracije Roma i stambene podrške u Srbiji", rekla je Stanisavljevićeva.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić je rekao da projekat "Sagradimo dom zajedno" predstavlja primer dobre prakse i da je to najbolji način na koji treba pristupiti stambenom zbrinjavanju pripadnika romske populacije.

"Grad Beograd je prepoznao taj problem i svojim zalagnjem i trudom pokazao da vodi odgovornu socijalnu politiku prema sugrađanima romske nacionalnosti, na čemu smo im veoma zahvalni. I ne samo Grad Beograd već i država u celini zaista vodi odgovornu socijalnu politiku", rekao je Nakić.

#Goran Vesić

#Stanovi

#porodice

#romi

'