AKTUELNO

Posle gotovo pet meseci, Pobednik se opet vraća na svoje postolje.

Statua Pobednika već je na putu za Beograd, gde će biti vraćena na Kalemegdan, a svi zainteresovani građani moći će u četvrtak da pogledaju skulpturu na platou Gornjeg grada u neposrednoj blizini postamenta.

Foto: beogradskonasledje.rs

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Spomenik se za Beograd vraća pod policijskom pratnjom, a krenuo je negde oko 15 sati.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Fotografije spomenika nakon restauracije objavio je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, uz komentar da je "Pobednik krenuo kući iz Smedereva".

Kako je ranije saopšteno iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, vraćanje na postament predviđeno je za petak, 14. februar.

Statua je od oktobra bila u Smederevu, na restauraciju u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Za obnovu ovog spomenika, kako je kazao Vesić, Grad Beograd je izdvojio oko 200.000 evra i da će uprkos hajki koja je vođena on biti vraćen na svoje mesto, što je dokaz da se Beograd menja i da je sve što se radi danas "dokaz nesposobnosti onih koji su bili na vlasti pre".

Spomenik je podignut 1928. godine na Gornjem gradu beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Foto: Twitter.com

Sastoji se od bronzane figure muškarca sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, a delo je vajara Ivana Meštrovića, kao i postamenta u obliku dorskog stuba s kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.



#Kalemegdan

#Pobednik

#Spomenik

'