AKTUELNO

Beograd će u okviru projekta "Pametni gradovi" akcenat staviti na izgradnju Linijskog parka, od Beton hale do Pančevačkog mosta, poručio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić.

Nakon radnog sastanka koji je održan u Beogradu, Radojičić je rekao da očekuje da će uz pomoć evropskih i svetskih stručnjaka, glavni grad realizovati mnoga rešenja inspirisana prirodom, koja će doprineti da se životna sredina preuredi i poboljša.

"Verujem da ćemo implementacijom tih rešenja na jedan kreativan način doći do sistema koji će obeležiti dalji razvoj Beograda", rekao je Radojičić.

Foto: Beograd.rs

Cilj je, kako gradonačelnik kaže, da se putem ekoloških rešenja u narednim godinama razviju delovi grada, i da se poboljša kvalitet života Beograđana.

U okviru projekta Horizon 2020 "Pametni gradovi" uključeno je 20 gradova iz 10 zemalja, i glavna ideja je da se gradovi, kroz određena ekološka rešenja, odnosno rešenja inspirisana prirodom, oblikuju i da se u njima "udahne" zdraviji život.

Foto: Beograd.rs

Koordinator projekta "Pametni gradovi" Martin Krekeler istakao je da je značajno što će Beograd biti uključen u sam program i dodao da će srpska prestonica projektu doneti novi pristup, kao i da će uspeti da se izbori sa brojnim izazovima današnjice, poput zdravstvenih ili klimatskih problema.

Koncept "Pametni gradovi" potekao je iz saradnje tri grada, Hamburga, Milana i Londona.

#Pametni gradovi

#Zoran Radojičić

'