AKTUELNO

Posle 75 godina, grb Kraljevine Srbije vraćen je na pročelje zgrade bivše Glavne železnicke stanice u Beogradu, gde se nalazio od 1885. godine kada je taj objekat sagrađen.

U pitanju je kompozicija dva grifona koji drže kartušu na kojoj se nalazi grb Kraljevine Srbije, koja je uništena i sklonjena posle Drugog svetskog rata.

- Obnavljajući Beograd i fasade u njemu, obnavljamo i istoriju našeg grada, a deo te istorije nalazi se i na fasadi zgrade bivše železničke stanice - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je, u ume grada Beograda zahvalio Republičkoj direkciji za imovinu koja je investitor uređenja fasade i obnove nekadašnje železničke stanice, kao i Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Radovi na rekonstrukciji Savskog trga su u toku, a Vesić kaže da će to biti jedan od najlepših trgova Beograda.

Tu će se, naveo je, nalaziti spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, više od 300 novih stabala, a kompletan saobraćaj - automobilski, autobuski i tramvajski, ići će po obodu trga.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ovo će biti pešačka zona i već sredinom godine moći ćemo da uživamo svi, kako u obnovljenom trgu, tako i u rekonstruisanoj zgradi stare železničke stanice koja će dobiti potpuno drugu namenu - dodao je Vesić.

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić je podsetio da je zgrada nekadašnje Glavne železničke stanice izgrađena 1885. godine i da je to spomenik kulture od posebnog značaja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Vraćamo sve ornamente koji su svojevremeno skinuti sa ove zgrade na kojoj izvodimo restauratorske radove, sređuju se fasada, krov, svi ornamenti, uključujući i stolariju - rekao je Vorkapić i dodao da se istovremeno radi i projekat unutrašnjeg uređenja zgrade koja će imati drugu namenu.

Kako je dodao, tu će biti Muzej Nikole Tesle koji će biti izmešten sa sadašnje lokacije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković kaže da je vraćanjem grifona i kartuše na kojoj je grb Kraljevine Srbije ispravljena nepravda posle 75 godina.

Dodala je da se nada da će to biti ukras ne samo fasade zgrade stare železničke stanice, nego i grada Beograda.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Arheolog Marko Popović je rekao da je ulaz u tu zgradu, kada je izgrađena, osim funkcionalnog, imao i veliko simboličko značenje u okviru koga je i grb Kraljevine Srbije imao svoje mesto.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ulaz u železničku stanicu je bio portal Kraljevine Srbije na ulazu u Evropu. Mi smo uspostavljenjem železničke pruge otvorili Srbiju prema Evropi, a jedan od elemenata tog otvaranja je bio upravo i ovaj grb Kraljevine Srbije - dodao je Popović.

#Goran Vesić

#železnička stanica

'