AKTUELNO

Gerontološki centar ''Bežanijska kosa'' koji je izgrađen pre skoro četiri decenije ima kapacitet od preko 600 mesta, najveći je dom za stara lica na Balkanu i među najvećim u Evropi, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Sagovornica TV Pink i stanarka gerontološkog centra ''Bežanijska kosa'' Vesna Stamenić reka je da je prezadovoljna životom u ovom domu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Meni je prelepo ovde. Doručak je prošao uz kafu. Potom idem na fiskulturu, pa pešačim do pijace koja je udaljena četiri kilometra. Nakon ručka malo se odmaram, a uveče idemo na ples. To radim svaki dan - kaže Stamenić dodajući kako ovaj starački dom pruža bogat i šarenolik sadržaj svima koji su korisnici.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona se našalila rekavši kako u ovom domu ima svega, ali da stanarima nedostaje đakuzi.

Stanare doma je posetio i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je rekao da je u planu nova rekonstrukcija doma.

- Dogovorili smo se da će u novoj rekonstrukciji koja se planira preko Kancelarije za javna ulaganja u vrednosti od jedne milijarde, dva od pet objekata biti rekonstruisano iako je stanje centra i sada na jednom zavidnom nivou - ukazao je gradonačelnik.

Foto: TV Pink Printscreen

On je podsetio da je gerontološku centar ''Bežanijskak kosa'' rađen osamdesetih godina prošlog veka, i da je sada vreme da se krene sa ozbilnim rekonstrukcijama doma.

- S obzirom na sugestije koje sam dobio u razgovorika sa ljudima koji ovde žive i provode vreme, bazen je jedan od prioriteta - rekao je Radojičić osvrnuvši se na to da je život koji korisnici doma vode veoma aktivan i pun optimizma.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, vreme je da se i mi odužimo našim roditeljima, bakama i dekama koji su dali sve od sebe za naše živote i da učine društvo u kom živimo boljim.

- Ovde u ovom domu je značajno da imamo sve različite aspekte ispunjene da korisnici mogu da vode normalan žibvot. Imamo i prodavnicu, apoteku i biblioteku. Ovo je jedan od retkih domova u Evropi da je na ovakav način prišao čoveku - ukazao je Radojičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je on rekao o stanarima doma brine obučeno osoblje osoblje u čijem sastavu je ukupno 251 osoba.

- Medicinska nega je na veoma visokom nivou. Vrlo je važno da svakom od 602 korisnika centra može da se izađe u susret i odgovori na potrebe - zaključio je on.

#Gerontološki centar ''Bežanijska kosa'

#Novo jutro

#Zoran Radojičić

'