AKTUELNO

Gradski zavod za javno zdravlje danas će prijaviti epidemiju gripa Institutu za javno zdravlje "Batut", jer je tokom prošle nedelje u prestonici registrovano 1.707 pacijenata sa simptomima sličnim gripu i 24.348 obolelih od akutnih respiratornih infekcija.

- Prijava gripa samo znači da smo registrovali oboljevanje kod većeg broja ljudi. To ne znači da se radi o težoj bolesti ili nečemu novom, već samo da je veći broj ljudi oboleo od gripa - kaže epidemiolog prim. dr Leposava Garotić Ilić, načelnica Jedinice za imunizaciju GZ Z Z.

Najveći broj obolelih sa respiratornim infekcijama je među decom školskog uzrasta - 42,8 odsto.

- Što se tiče obolenja sličnih gripu registrovano je 1.707 obolela osoba, što je 2,2 puta više u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći broj obolelih je u uzrastu od pet do 19 godina - 66,9 odsto - pojašnjava sagovornica.

Na teritoriji Beograda aktivnost virusa gripa je na srednjem nivou. U cirkuliciji su sva tri tipa virusa koji se nalaze u vakcini - A (H1), A (H3) i B. Oni su laboratorijski potvrđeni u Nacionalnoj laboratoriji za grip na Torlaku.

Veoma visoka aktivnost virusa gripa beleži se u Sloveniji, visoka aktivnost virusa gripa u Turskoj, Bugarskoj, Luksemburgu, srednja Makedoniji, Grčkoj, BIH, Austriji, Italija, Španija.

#Beograd

#Grip

'