AKTUELNO

Grb Kraljevine Srbije biće posle 75 godina vraćen na zgradu železničke stanice, iznad rimskih cifara, na mesto na kome se nalazio od 1885. godine kada je objekat sagrađen.

To je za Večernje novosti potvrdio zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je rekao da je kompozicija dva grifona koji drže kartušu na kojoj se nalazi grb Kraljevine Srbije uništena i sklonjena posle Drugog svetskog rata sa zgrade glavne železničke stanice.

-Tokom rekonstrukcije fasade stanice koja je u toku, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda rekonstruisao je kompoziciju na osnovu starih fotografija. Tako će grb Kraljevine Srbije ove godine, posle 75 godina, biti vraćen na mesto na kome se nalazio od 1885. godine - rekao je Vesić.

On je podsetio da je zgrada Železničke stanice izgrađena 1884. godine, neposredno pre uspostavljanja prve železničke veze u Srbiji, kao i da je u vreme građenja predstavljala jedno od najmonumentalnijih zdanja tadašnje kraljevske prestonice.

Ova zgrada trenutno se obnavlja u sklopu rekonstrukcije Savskog trga, a po završetku radova postaće jedna od muzejskih institucija Srbije.

#Goran Vesić

#železnička stanica

'