AKTUELNO

Juče smo završili plan fasada koje ćemo rekonstruisati tokom 2020. godine. Sa ponosom mogu da objavim da će Grad Beograd rekonstruisati 150 fasada koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika i to 80 fasada na Starom Gradu i 70 fasada na Vračaru, napisao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na svom fejsbuk profilu.

"Kada sam pre neki dan obišao javnu garažu na Obilićevom vencu slikao sam fasadu zgrade na ulazu u Spasićev pasaž, zbog koje je me sramota što tako izgleda. Srećan sam što mogu da objavim da će ovog proleća ova fasada biti uređena i da će njenu rekonstrukciju, s obzirom da se radi o kulturnom dobru, da plati Grad Beograd", napisao je Vesić.

Kako navodi, još prošle godine je tražio od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda da se uradi projekat rekonstrukcije ove fasade kao i drugih koji se nalaze u pešačkoj zoni.

"Upravo završavamo restauraciju 71 fasade u starom jezgru Zemuna. Sa fasadama koje ćemorekonstruisati ove godine od 2013. godine rekonstruisali smo ili ćemo uraditi650 fasada. To se nikada nije dogodilo u novijoj istoriji Beograda i zato samposebno ponosan", napisao je Vesić.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Kako kaže, pored toga, na osnovu ovlašćenja koja su dobili novim Statutom Grada Beograda gradske opštine od 1. januara ove godine imaju mogućnost da izdvoje sredstva kako bi zajedno sa stanarima rekonstruisali druge fasade koje nisu pod zaštitom. 

"To znači da sledi velika obnova fasada u Beogradu odnosno da će naš grad ponovo dobiti svoje umiveno i lepo lice. Da li se sećamo kako je samo pre nekoliko godina izgledala Brankova ulica? Ili Kosančićev venac? Karađorđeva ulica? Topličin ili Običićev venac? Sa oronulim i sivim fasadama", napisao je Vesić i dodao:

"Mogli su ove fasade da uređuju i naši prethodnici na vlasti u Beogradu ali nisuhteli, nisu znali a nije im bilo ni važno. Za ovaj posao morate da volite svojgrad. Zato sam srećan što sređivanje fasada nastavljamo.

#Goran Vesić

#Grad Beograd

#fasada

'