AKTUELNO

U Štark areni danas je predstavljen inovativni ekološki projekat Možart Eko park, na kome će biti primenjeni svetski ekološki standardi kombinovani sa sportsko-rekreativnim sadržajem, i čija izgradnja počinje polovinom februara.

U izgradnju parka trebalo bi da bude uloženo 50 miliona dinara, a krajnji izgled parka i konačna ideja trebalo bi da se dobije u septembru.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je na konferenciji za novinare da će Beograd dobiti novu ekološku zonu i da će građani koji žive u tom delu Beograda uočiti za koliko će biti poboljšan kvalitet njihovog stanovanja.

Vesić je dodao da će buka biti značajno smanjena i da će se značjano podići kvalitet života.

"Kompanija Mocart pruža kontinuiranu saradnju, obnovili su brojne terene širom grada, a do sada ovakva saradnja nije realizovana", rekao je on.

Novi ekološki park će se prostirati na oko 9.000 kvadratnih metara zelene površine i nalaziće se na istočnoj strani Arene.

Biće okružen novobeogradskim blokovima, ali i brojnjim poslovnim tržnim centrima, i smešten na raskrsnici saobraćajnica.

Park će se projektovati tako da se maksimalno smanje i neutrališu izvori okolnog zagađenja i buke, a boravak i aktivnosti u parku učine kvalitetnijim i zdravim.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će u narednih pet godina biti zasađeno milion stabala, od kojih će nekoliko desetina hiljada biti zasađeno oko Arene.

Kako je dodao, prvobitno na površini oko Arene trebalo je da budu izgrađena četiri solitera odnosno poslovni tornjevi, ali prema njegovim rečima, ta ideja je upotrebljena za nešto mnogo značajnije.

Mocart eko-park je zajednički projekat kompanije Mocart, Štark arene i grada Beograda i namenjen je ne samo lokalnom stanovništvu, već i svim potencijalnim posetiocima prilagođen različitim uzrastima i kategorijama stanovništva.

Direktor Štrak arene Goran Grbović rekao je da će park biti namenjen za okupljanje građana svih uzrasta i da će se prostor koji je bio neiskorišćen na pravi način upotpuniti.

Direktor sektora korporativnih komunikacija iz Možarta Borjan Popović rekao je da će eko park biti jedinstven projekat u ovom delu Evrope koji će promovisati ekologiju, rekreaciju i uopšte zdrav način života.

"Imamo moralnu obavezu da iniciramo promene koje će pozitivno uticati na životnu sredinu, a sve prisutniji problem velikog zagađenja vazduha doprineo je jačanju svesti o našoj neophodnosti da zajedno zauzmemo aktivniju ulogu u očuvanju ekološkog sistema", naveo je on.

#Beograd

#Ekološki park

#Goran Vesić

'