AKTUELNO

Sramni kukasti krstovi u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu delom su posledica toga što je u Srbiji dozvoljeno da se na neki način legalizuju fašističke stranke, kaže za Pink zamenik gradonačelnika. Ističe i da je na čelu jedne takve stranke Boško Obradović koji, kako kaže Vesić, promoviše fašističku ideologiju Dimitrija Ljotića.

Na stajalištima javnog prevoza i fasadama u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu nedavno su iscrtane nacističke svastike i to u nedelji kada se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da se nada da će počinioci biti pronađeni, a da će u tome pomoći nadzorne kamere kojih, na sreću, u ovoj ulici ima mnogo. 

- Te svastike nisu slučajno ispisane u nedelji kada se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, kao i 75. godišnjica oslobođenja Aušvica u Jerusalimu, gde je i naš predsednik Aleksandar Vučić. On tamo boravi sa najvažnijim svetskim liderima, u društvu Emanuela Makrona, Vladimira Putina, Majka Pensa… Zar stvarno mislite da je neko slučajno nacrtao svastike u zemlji koja nikada nije imala antisemitizam i u zemlji naroda koji nikada nije imao probleme sa Jevrejima? – zapitao je Vesić. 

Podsetio je da je dan ranije predsednik Vučić postavio zastavu sa Davidovom zvezdom na zgradu Predsedništva Srbije, a u znak sećanja na žrtve holokausta. 

- Ovo je bila jedna od najvažnijih vesti tog dana u Izraelu. Upravo tada se neko sasvim slučajno setio da piše svastike po Beogradu i da Srbe predstavlja kao fašiste. Podsećam da pod tom svastikom nije samo ubijeno šest miliona Jevreja, već su žrtve bili i Srbi! Ne mogu da verujem kako je nekome palo na pamet da u Srbiji nacrta svastiku pod kojom su ubijani Srbi! Ovo je namerno smišljena provokacija kako bi neko u Izraelu, pred dolazak predsednika Vučića, pisao o tome kako Srbi crtaju svastike – kaže Vesić.

Ističe da je ovaj slučaj delom posledica toga što je u Srbiji dozvoljeno da se na neki način legalizuju fašističke stranke.

- Tako u Đilasovom Savezu za Srbiju imate profašističku stranku Boška Obradovića, koji tuče novinarke, upada u medijske kuće, preti i promoviše fašističku ideologiju Dimitrija Ljotića. Kad su legalne takve fašističke stranke, onda naravno da nekoj budali može da padne na pamet da piše svastike po gradu – kaže zamenik gradonačelnika. 

#Goran Vesić

#Novo jutro

'