AKTUELNO

Skidanje "Pobednika" sa postolja na Kalemegdanu, koje je obavljeno 10. oktobra uz direktan prenos na društvenim mrežama, definitivno je bio jedan od događaja koji su obeležili prethodnu 2019. godinu u srpskoj prestonici.

Simbol Beograda mesecima je jedna od glavnih čaršijskih tema, još od prve najave da će posle više od devet decenija napustiti svoje mesto na Beogradskoj tvrđavi, pa sve do sada kada se nalazi "na lečenju" u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu.

Obični Beograđani, ali i stručnjaci, mislili su da znaju skoro sve o "Pobedniku", a tek kada je krenulo njegovo skidanje shvatili smo da najčuveniji Beograđanin krije mnoge tajne, neke stare i duže od jednog veka. Zato ćemo ovu priliku iskoristiti da vas upoznamo sa svim njegovim misterijama...

1. Nagnut 30 centimetara

Dugo su Beograđani tvrdili da se i golim okom može videti da je "Pobednik" nagnut u jednu stranu, te tvrdili da izgleda "kako svakog trenutka može da padne". Međutim, tek nedavno je izvršeno najmodernije merenje i 3D lasersko skeniranje spomenika. Eksperti su utvrdili da je "Pobednik" nagnut 30 centimetara u odnosu na vertikalnu osu, te da naginjanje spomenika predstavlja proces koji i dalje traje.

2. Čak 30 rupa od gelera

Da na čuvenom spomeniku postoji veliki broj rupa od gelera znalo se i ranije, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata. Međutim, tek tokom nedavnog 3D skeniranja otkrivene su i sve lokacije, odnosno njih čak 30. Najviše ih, čak 13, ima na prednjoj strani, ima ih u gornjem delu tela, ali i po nogama, pa čak i po genitalijama. U međuvremenu, u ateljeu vajara Kuzmanovića, sve one su popunjene.

3. Mogao je da se sruši

Kada je "Pobednik" skinut sa postolja vajar Kuzmanović, ali i ljudi iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, priznali su da se spomenik nalazio u mnogo lošijem stanju nego što su mislili. Naime, pretpostavka je bila da je figura pričvršćena armaturom za postolje. Međutim, ispostavilo se da je glavna veza sajla, kao i da je ona istrulila, što znači da je "Pobednik" sa jačim udarom vetra mogao da padne. Nekoliko zarđalih šrafova držalo je skulpturu i prosto je neverovatno kako je ostala.

4. Greška stara 91 godinu

Da je “Pobedniku” bilo potrebno osveženje, pokazuje i činjenica da je tokom restauracije otkrivena još jedna kritična tačka, odnosno greška u izradi stara više od 90 godina. I to na nosu!

"Zakrpa na nosu koja je verovatno posledica greške u originalnom kalupu je skinuta, a rekonstrukcija oštećenog dela urađena je bronzom identičnog sastava. Razlika u boji između sveže bronze i patine je normalna pojava, i do kraja radova će biti neprimetno", saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

5. Držao se na 132 šrafa

Foto: Twitter.com/ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA

Između ostalog, otkriveno je i da su šrafovi, njih 132 kojima su delovi "Pobednika" bili pričvršćeni, bili u veoma lošem stanju.

Skulptura "Pobednika" je sastavljena iz više delova povezanih pomoću 132 šrafa. Nakon 90 godina, stanje nekih šrafova je bilo izuzetno loše. Sada su svi šrafovi očišćeni i zaštićeni specijalnim premazima od dalje korozije, a svaki šav je dodatno obezbeđen novim zavarima.

6. Otkriven tajni "bunker"

Mnogi se ne sećaju da je pre četiri godine, kad su počeli radovi na sanaciji platoa ispred spomenika, otkrivena misteriozna prostorija koja se nalazila ispod njega! Nijedno dotadašnje georadarsko snimanje nije registrovalo da se ispod platoa bilo šta nalazi, zbog čega je ovo otkriće bilo veliko iznenađenje.

Odmah su usledila najraziličitija nagađanja. Od onog da se radi o prostoriji iz rimskog doba, preko varijante da je reč o podrumu Pašinog konaka, do one koja je nekako imala najviše poklonika, da je u stvari reč o Titovom bunkeru iz vremena nakon Drugog svetskog rata.

Ipak, posle mnogo podignute prašine utvrđeno je da je otkrivena prostorija deo vodovodno-kanalizacionog sistema! Odnosno da se tu nalazio cevovod izgrađen u prvoj polovini 20. veka.

7. A, unutra našli osinjak

Poslednji pregledi pred skidanje "Pobednika" otkrili su i neke neverovatne detalje. U samoj figuri se nalazio ni manje ni više nego - osinjak!I to jedan poveći koji je prema svedočenju radnika koji su bili angažovani, sigurno na tom mestu bio dugi niz godina, pa čak i decenija.

8. Stajao na nadgrobnoj ploči

Foto: Twitter.com/Pobednik

Kada je "Pobednik" već prebačen u Smederevo, radnici su na samom postamentu na Kalemegdanu, na kojem je stajao simbol Beograda, otkrili novu misteriju. Naime, "Pobednik" je stajao na kamenom delu nadgrobnog spomenika, na kojem je bilo ispisano: STA [...] [...] S KOJOM J[...] U BRAKU 18[...].

Odmah su počela nagađanja kako se ploča sa nadgrobnog spomenika uopšte stvorila na tom mestu, da li je možda "Pobednik" uklet, da li je na njega bačena crna magija, da li se oko njega nalaze duhovi pokojnika... Ipak, hroničari Beograda su utvrdili da je skoro izvesno reč o nadgrobnoj ploči sa nekadašnjeg Starog groblja koje se nalazilo do pre skoro 100 godina na Tašmajdanu, a sa kojeg je kamenje svojevremeno dopremljeno na Kalemegdan.

9. "Kupanje" na -79 stepeni

Da bi "Pobednika" vratili u originalno stanje, majstori u ateljeu u Smederevu su morali da pribegavaju najrazličitijim tehnikama. Kako bi uklonili crne kore sa bronzanog postolja koristili su metodu čišćenja suvim ledom, odnosno ugljen-dioksidom u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi od čak -79 stepeni Celzijusovih.

10. Završio i na fejsliftingu

Tokom "lečenja" u Smederevu "Pobednik" je podvrgnut i najsavremenijim tretmanima kako bi što pre bio vraćen u staru formu, ali i na svoje mesto na Beogradskoj tvrđavi. Posle terapije sa suvim ledom, pojavili su se snimci na kojima se vidi kako su radnici "Pobedniku" postavili svojevrsne obloge na lice, koje su mu stajale određeno vreme, pre nego što je podvrgnut narednoj fazi tretmana.

#Pobednik

'