AKTUELNO

Na platou ispred Hrama Svetog Save večeras je otvorena manifestacija "Božićno seoce" koja će trajati do 28. januara.

"Božićno seoce, koje se ove godine održava treći put i deo je manifestacije "Beogradska zima", otvorio je patrijarh Irinej, koji je prethodno u kripti hrama na Vračaru podelio deci božićne paketiće i poželo da u budućnosti Srbija ima što više dece u hramovima, školama i na ulicama.

Patrijarh Irinej je srpskom narodu poželeo da Božić proslave u miru, slozi i ljubavi i da se pomole Bogu da ujedini i zbliži Srbe između sebe.

- Da ponovimo reči koji je izgovorio vladika Nikolaj: 'Da se složimo, obožimo i umnožimo'. To je potrebno našem narodu i svim drugim narodima - rekao je Irinej.

U vreme božićnih praznika, kaže on, ne smemo da zaboravimo "srpsko slavno i veliko Kosovo", te poželeo srpskom narodu da se pomole i da Bog sačuva tu srpsku svetu zemlju.

- To je zavetna zemlja srpskog naroda, tamo je stvorena naša istorija, tamo su naše najveće svetinje. Srbi na KiM danas nisu u prilici da se raduju Božiću šire van svog doma, kao što mi možemo, ali ne zaboravljaju praznik. Pomolimo se i za njih, da oni osete radost i praznik Hristovog rođenja - istakao je Irinej.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Izrazio je zadovoljstvo što se manifestacija "Božićno seoce" već treću godinu održava ispred Hrama Svetog Save, koji, navodi Irinej, iako još nije završen, već igra veliku, duhovnu i blagodatnu ulogu ne samo u Beogradu, već i širom zemlje.

Navodi da će hram "zasijati punim sjajem" kada budu gotovi mozaici i ostali radovi koji su u toku, a tada će, veruje Irinej, postati centralni duhovni prostor Beograda i celog srpskog naroda.Irinej je istakao da je Božić najveći i najradosniji praznik, jer bez njega, kako kaže, ne bi bilo ni Bogojavljenja, ni Preobraženja, pa čak ni Vaskrsa.

- Kažu da je to i porodični praznik. I to je tačno, jer se slavi u svakoj srpskoj pravoslavnoj porodici sa puno običaja svakog doma i domaćinstva - poručio je Irinej.

Prisutnima ispred Hrama Svetog Save na otvaranju manifestacije obratio se i izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković, koji je kazao da Beograd treću godinu zaredom, po ugledu na velike evropske i svetske hrišćanske prestonice, organizuje svoje svetosavsko, pravoslavno, srpsko "Božićno seoce".

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Zahvalio je organizatorima što dobrim programima svake godine u sve većem broju okupljaju ljude na tom svetom mestu za srpski narod i uveren je, kaže, da će naredne godine, kada hram bude dovršen, na tom mestu biti još veći skup.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković.

Program je nastavljen nastupom orkestra Policije Republike Srbije i koncertom Sanje Ilić i "Balkanika".

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

U okviru manifestacije "Božićno seoce" posetioci će i ove godine imati priliku da uživaju u muzičkom programu, nastupima dečijih i crkvenih horova, duhovnoj muzici, nastupima muzičkih izvođača.

Moći će i da u drvenim kućicama kupe rukotvorine, tradicionalne proizvode, suvenire, domaće specijalitete i poklone.

"Božićno seoce" organizuje Hram Svetog Save u saradnji sa kompanijama "Color Media Communications" i "Ninamedia", a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, Grada Beograda, Gradske opštine Vračar i Centra beogradskih festivala (CEBEF).

#Božićno seoce

#Patrijarh Irinej

'