AKTUELNO

Ova manifestacija održava se treću godinu zaredom ispred Hrama Svetog Save, a u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, Grada Beograda i opštine Vračar.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je večeras otvaranju manifestacije "Božićno seoce" ispred Hrama Svetog Save i izjavio da je u okviru te manifestacije, koja će trajati do 28. januara, pripremljen bogat program za decu i odrasle i da je prilagođen januarskim verskim praznicima.

Vesić je naveo da se "Božićno seoce" održava u sklopu manifestacije "Beogradska zima" koju je ocenio kao najbogatiju i najraznovrsniju do sada.

- Pre tri godine, na predlog vladike Stefana, doneli smo odluku da organizujemo manifestaciju 'Božićno seoce', jer tokom januara nismo imali programe za decu. Tada je ova manifestacija izazvala veliku pažnju dece, ali i roditelja, pa danas imamo 'Božićno seoce' koje će trajati od 4. do 28. januara - rekao je Vesić novinarima.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Prema njegovim rečima, u okviru te manifestacije biće održan niz programa, od kojih su mnogi, kaže, prilagođeni verskim praznicima - Svetom Stefanu, Svetom Jovanu, Pravoslavnoj Novoj godini, Badnjoj večeri, Božiću, Svetom Savi...

Kaže da na taj način Grad Beograd pokazuje poštovanje prema našoj veri i tradiciji, a sa druge strane, navodi Vesić, organizuje lep i prigodan program za decu tokom čitavog januara, u vreme školskog raspusta.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

- Time se nastavlja "Beogradska zima", koja ove godine sadrži preko 700 sati programa na više od 130 lokacija. Ova manifestacija nikada nije bila bogatija i raznovrsnija, čime pokazujemo koliko je za Grad Beograd bitan period u kojem proslavljamo novogodišnje i božićne praznike - naveo je Vesić.

On je podsetio da je ovo treća godina zaredom kako ispred Hrama Svetog Save, Srpska pravoslavna crkva, Grad Beograd i opština Vračar organizuju tu manifestaciju.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Pre početka manifestacije "Božićno seoce", Vesić je u kripti Hrama Svetog Save zajedno sa patrijarhom Irinejom prisustvovao dodeli paketića za decu u organizaciji Verskog dobrotvornog starateljstva, gde je prisustvovao i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković.

On je izrazio zadovoljstvo što je ta centralna beogradska opština jedan od domaćina i organizatora "Božićnog seoceta".

- Vračarsko brdo i Hram Svetog Save predstavljaju svojevrstan centar pravoslavlja i tri dana pred najradosniji hrišćanski praznik imamo priliku da se okupimo i u dobrom raspoloženju dočekamo Božić. Spremili smo bogat program u kojem će moći da uživaju naši najmlađi sugrađani, ali i njihovi roditelji - rekao je Nedeljković.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Manifestaciju "Božićno seoce" otvorili su patrijarh Irinej i izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković, a događaju su prisustvovali su i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktor CEBEF-a Damir Handanović, kao i direktor UK "Vuk" Svetislav Goncić.

#Božićno seoce

#Goran Vesić

#Hram Svetog Save

'