AKTUELNO

"Ulicom otvorenog srca" u Beogradu prvog dana 2020. prošlo oko 100.000 ljudi, a taj podatak pokazatelj je da je reč o jedinstvenoj manifestaciji jer se nigde u svetu ne organizuje ništa slično, kaže direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Prvi dan Nove godine tradicionalno je juče obeležen i proslavljen u "Ulici otvorenog srca", a duž Svetogorske od Takovske do Makedonske u Beogradu, ulični animatori, artisti, zabavljači, muzičari i glumci zabavljali su i uveseljavali sve one koji su radost prvog dana u Novoj godini podelili s drugima baš na toj manifestaciji.

Zamišljena je kao proslava humanosti i mogućnost da se pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

Popović je naveo da veliki broj stranaca odličio da poseti Beograd tokom novogodišnjih praznika, a da dominiraju gosti iz Kine.

Već dva, tri dana pred doček Nove godine svi hoteli su bili puni, rekao je Popović i dodao da ih posebno zanima kulturno-istorijsko nasleđe, da dosta obilaze muzeje u glavnom gradu, zatim Skadarliju, druge beogradske restorane...

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Čini nam se da su gosti veoma zadovoljni i ono što ih definitivno najviše oduševljava je upravo atmosfera koju zateknu u našem glavnom gradu", rekao je Popović Tanjugu.

On ističe da je u poslednjih pet godina svaka rekordna što se turizma tiče i da je turista svake godine za oko osam odsto više.Stabilno rastemo i postali smo važna evropska turistička destinacija, rekao je on.

Obično u decembru i januaru imamo i do 150.000 noćenja i treba razlikovati goste i posetioce koji često dolaze na dan dva do svoj rođaka i za koje nemamo podatke i ne ulaze u zvaničnu statistiku.

On je ukazao da posednji podaci za novembar 2019. pokazuju kakvo interesovanje vlada za dolazak u glavni grad Srbije, a i šire.Broj dolazaka turista u Srbiju ovog novembra bio je za 15,2 odsto veći nego pre godinu dana.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U odnosu na novembar 2018. godine, bilo je i 17,8 procenata više noćenja, pri čemu je broj noćenja stranih turista veći za 21,7 posto, a domaćih za 14,8 procenata.

Najveći porast broja dolazaka turista od 21,9 odsto zabeležen je u Beogradskom regionu gde je i broj noćenja povećan za 23,8 procenata.

Region Južne i Istočne Srbije zabeležio je uvećanje broja noćenja za 22,8 posto, a broj dolazaka veći za 17 procenata u odnosu na novembar prošle godine.

Tokom novembra najviše turista došlo je iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Bugarske, a najviše noćenja imali su turisti iz BiH, Hrvatske i Ruske federacije.

Poslednji podaci pokazuju da je od januara 2019. zaključno sa oktobrom, Srbiju posetilo 3,1 milion turista, a ostvareno je 8,7 miliona noćenja - šest odsto više nego u istom periodu 2018.To sve potvrđuje da ćemo ovu godinu završiti sa novim rekordnim prometom u turzimu, kaže direktorka TOS-a Marija Labović za Tanjug.

#Beograd

#Ulica otvorenog srca

'