AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će tokom tokom septembra 2020. biti završen Plan generalne regulacije šinskih sistema na teritoriji Beograda koji će podrazumevati metro, BG voz i tramvaje.

- Poslednjih pet godina smo intenzivno radili na pripremi za izgradnju i došli smo u situaciju da za godinu dana budemo spremni za početak radova. Završavamo Plan detaljne regulacije Makiškog polja koji će omogućiti da definišemo kompletnu izgradnju svih depoa i početne stanice - rekao je Vesić.

Kako je naveo, prva linija metroa ići će od Makiškog polja do Mirijeva, a druga će ići od Mirijeva do glavne železničke stanice u Zemunu.

- BG voz ćemo širiti nezavisno od metroa. Proširićemo liniju od Zemuna prema Surčinu. Obuhvatićemo nacionalni stadion, centar Surčina, Aerodrom "Nikola Tesla" i produžiti do Obrenovca, onda ćemo imati kompatibilan sistem lake železnice i metroa koji će omogućiti potpuno nesmetano funkcionisanje. Bez toga Beograd neće rešiti problem gužvi. Za metro nam treba oko četiri milijarde evra, a za širenje BG voza oko 500 miliona - naveo je Vesić.

Plan generalne regulacije predviđa i regulaciju šinskih sistema, a radiće se i na širenju tramvajskih mreža. Vesić je i ekskluzivno najavio da će tramvaji ići i na levu obalu Dunava.

- Produžićemo tramvaj od Banovog brda prema Ceraku i Vidikovcu i sa Bogoslovije do Višnjičkog polja. Ove godine raspisujemo i tender za projektovanje mosta na Adi Huji gde je predviđena i tramvajska mreža tako da će tramvaj preko mosta ići na levu obalu Dunava - zaključio je Vesić.

#Goran Vesić

'