AKTUELNO

U budžetu grada Beograda za sledeću godinu odvojeno je oko 250 miliona dinara za subvencije za poljoprivredu, a 2012. godine te subvencije su iznosile 12 miliona dinara, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

"Toliko je prethodnu vlast interesovala poljoprivreda", rekao je Vesić novinarima u holu gradskog parlamenta, nakon što je na sednici usvojen Predlog godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Beograda za ovu godinu.

Podsetio je da je Beograd, posle Vojvodine, drugi poljoprivredni region u Srbiji.

"Na osnovu izmena i dopuna Zakona o glavnom gradu dobili smo mogućnost da samostalno ubiramo prihode od izdavanja poljoprivrednog zemljišta koje koristimo za dalji razvoj poljoprivrede. Na osnovu toga, finansiraćemo poljočuvarske službe koje uvodimo na teritoriji Beograda", rekao je Vesić.

Osim toga, najavio je da će Grad osnovati svoju poljoprivrednu inspekciju koja će kontrolisati izdavanja poljoprivrednog zemljišta.

"Uvodimo časopis koji će izlaziti četiri puta godišnje za sva poljoprivredna gazdinstava na teritoriji Beograda, a ima ih više od 35.000. Oni će na taj način dobijati obaveštenje o tome kako mogu da koriste subvencije Grada, Republike, različite fondove EU…", dodao je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

'