AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao je danas sa ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud o mogućnostima za bilateralnu saradnju u oblasti ekologije.

S obzirom na to da se sledeće godine u Glazgovu održava Konferencija UN o klimatskim promenama, Meklaud se interesovala za stanje zaštite životne sredine u Beogradu, a gradonačelnik joj je predstavio aktuelne projekte i planove.

Radojičić je istakao da je kandidatura Beograda za Zelenu prestonicu Evrope prihvaćena i da će već sledeće godine biti realizovan niz aktivnosti posvećenih zaštiti životne sredine.

U tom smislu, naveo je da su najznačajniji projekti na kojima se radi sanacija deponije Vinča, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Veliko selo, izgradnja metroa, nabavka novih autobusa i širenje pešačkih i biciklističkih staza.

Radojičić i ambasadorka su se saglasili da je London dobar uzor za Beograd, zbog brojnih kampanja koje vodi u cilju zdravijeg života za sve građane.

- U Beogradu pokrećemo mnoge projekte koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha, više drveća, zdraviju životnu sredinu - rekao je Radojičić, a saopštila Gradska uprava.Jedan od njih je i izazov "Drvo za Beograd" koji je pokrenut sa ciljem da kompanije i međunarodne organizacije posade što više stabala, kako bi se što pre ostvarilo da 25 odsto Beograda bude pod zelenilom do 2025. godine.

Ambasadorka Meklaud je istakla spremnost da doprinese unapređenju kvaliteta životne sredine u Beogradu, kroz nove projekte u ovoj oblasti, te su se zvaničnici saglasili da će intenzivirati saradnju.

Gradonačelnik je, na sastanku u Starom dvoru, ambasadorki poželeo dobrodošlicu i uspešan mandat u Beogradu.

#Zoran Radojičić

'