AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je nelegalna gradnja u Beogradu zaustavljena donošenjem radikalnih zakonskih mera i dodao da je to učinjeno, pre svega, zbog bezbednosti građana i da bi se sprečilo nanošenje štete gradskom budžetu.

Vesić je to rekao u holu gradskog parlamenta odgovarajući na pitanje novinara da li bi Beograd izdržao zemljotres jačine, koji je pogodio Albaniju, i opasku da mediji pišu kako milion objekata u Srbiji ne bi izdržao takav potres, zbog starosti objekata i nepropisne gradnje.

- Bespravna gradnja je veliki problem u Srbiji. Ona jeste zaustavljena, ali biće potrebne decenije da se ispravi šteta. Zemljotres jeste velika opasnost, dobro je što se tako nešto nije desilo u Beogradu - rekao je Vesić i apelovao na građane da ne kupuju stanove u zgradama koji nemaju upotrebnu dozvolu kojom se garantuje bezbednost objekta.

Vesić je kazao da je u Beogradu nekoliko miliona kvadrata bespravno izgrađenih objekata i podsetio da je pre dve godine gradska vlast insistirala na izmeni Zakona o planiranju i izgradnji.

- Razlike između bespravne i zakonski propisane gradnje je kad neko gradi sa dozvolom taj projekat odobrava sekretarijat za urbanizam, mora da izgradi parking mesto za svakog stanara, da se obezbede pojačanja na kanalizacionim i vodovodnim mrežama i mora da postoji kontrola projekta - naglasio je Vesić.

#Goran Vesić

'