AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je na Svetski dan dece da je našim najmlađim sugrađanima neophodna nova dečja klinika, odnosno Tiršova 2.

On je za Novo jutro TV Pink naglasio da su se još 1989. godine svi na nivou nekadašnje države složili da je neophodna takva bolnica. Prema njegovim rečima najvažnije je da su se sada stekli uslovi. Zaključkom Vlade Republike Srbije određena je lokacija za Tiršovu 2 na kraju Deligradske ulice što znači da je realizacija sve bliža. 

– Lokaciju su birali stručni ljudi, ali je bilo važno i da se ispune određeni kriterijumi. Prva stvar koja je pomogla da se ova lokacija izabere jeste da ljudi koji žive sa ove strane reke imaju vrhunsku dečju kliniku. Drugi razlog jeste taj da Tiršova 2 ima direktan izlaz na auto-put u dva smera, biće napravljen i kružni tok, a postojaće i isključenje sa auto-puta samo za Tiršovu 2. Takođe iz centra grada pacijenti će imati pristup iz pravca Deligradske ulice. Sa treće strane blizu je i Ginekološko-akušerska klinika tako da deca koja se rode sa najtežim komplikacijama mogu odmah da se leče ili operišu na novoj klinici – rekao je Radojičić i dodao da je cilj da se nova zgrada uklopi u mesto gde će se nalaziti, a zato su važne i saobraćajnice koje treba da omoguće pacijentima što brži i lakši pristup.

On je istakao da će ova bolnica biti vrlo savremena, s obzirom da će biti urađena prema primeru najnovijih bolnici u Evropi koji će služiti kao modeli projektantima da se odabere najbolja moguća opcija.

– Nova dečja bolnica će biti rasprostranjena na više od trideset hiljada kvadrata, sobe će biti jednokrevetne i dvokrevetne, a oprema najnovija, te će najsavremeniji standardi definitivno biti zadovoljeni. Još četiri podzemne etaže površine su oko 28 hiljada kvadrata te će omogućiti parking za 600 automobila – rekao je Radojičić i dodao da je planirano rušenje postojećeg objekta na lokaciji tokom zime kada kreću pripremne aktivnosti na terenu za samu izgradnju.

– Tiršova 2 trenutno je u fazi izrade urbanističkog projekta, a istovremeno se završava fizibiliti studija. Odvijaće se u četiri faze gde je prva rušenje postojećeg objekta, druga je izgradnja saobraćajnice, u trećoj su pripremni radovi, a četvrta faza je gradnja. Priprema lokacije počeće tokom zime, a izgradnja na proleće 2020. godine – naveo je Radojičić i zaključio da Tiršova 2 ne predstavlja samo veliki projekat već i potpuno nov pristup malim pacijentima u modernoj bolnici kakve imaju njihovi vršnjaci u najsavremenijim zemljama sveta. 

#Zoran Radojičić

'