AKTUELNO

Prvi ''Comtrade Serbia Marathon'' zvanično je otvoren u 10 časova, kada su trkači ispred Arene krenuli u trk za što boljim rezultatom i vremenima, a za nešto manje od dva i po sata stigli su prvi takmičari u maratonu!

Pobednik u muškoj konkurenciji je Ndiva Čerutik iz Kenije (2.19.19), drugo mesto zauzeo je njegov sunarodnik Nelson Kipkogee sa vremenom 2.19.58, dok je treći bio Moldavac Maksim Raileanu sa vremenom 2.21.11.

Srpska atletičarka Teodora Simović je završila maraton prva u ženskoj konkurenciji sa vremenom 2.42.30. Ujedno je i prvakinja Balkana. Helen Kimutai je bila druga (2.54.07), a treća Marinela Nineva iz Bugarske (2.54.47).

Najpre smo dobili pobednika i pobednicu trke na pet kilometara. Kod muškaraca je prvi Aleksa Milanović (16.39), drugi je Miroslav Dukadinović (16.41), a treći Dušan Krstić (16.55).

U ženskoj konkurenciji pobedila je Biljana Cvijanović koja je stazu pretrčala za 18.11 minuta. Druga je Aleksandra Kostadinović (18.46), treća Nataša Ćulavić sa vremenom 19.24.

Zatim su i prvi trkači polumaratona prošli kroz cilj.

Neli Jepčumba iz Kenije je završila prva u ženskoj konkurenciji (1.13.02), dok je druga bila srpska atletičarka Olivera Jevtić (1.14.05). Treća je kroz cilj prošla Rut Nundu Mbata  - 1.17.29!

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kenijac Metju Kosgei je prvi u muškoj konkurenciji sa vremenom 1.08.55, drugi je Milan Mitrović iz Srbije 1.10.11, a treći Elijah Mutuku Vambua (1.11.13) takođe iz Kenije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Polumaratoncima odličja i nagrade dodelila je bivša atletičarka Snežana Pajkić, dok je polumartonkama medalje uručio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Ovaj maratonski spektakl u organizaciji Atletskog saveza Srbije, uz podršku Grada Beograda, prethodno je otvorio i prvi čovek Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović.

- Želim da vas pozdravim ispred Atletskog saveza Srbije i da vam poželim dobrodošlicu na prvi Comtrade Serbia marathon. Ovo je ujedno i balkanski šampionat u maratonu. Trkačima želim što bolja vremena. Samo napred - poručio je Jevrosimović koji je uručio priznanja i medalje pobednicima maratona u obe konkurencije.

Na programu su bile tri trke.

Događaj se održavao iz tri trke - u maratonu, polumaratonu i na pet kilometara, sa početkom iz Bulevara Zorana Ðinđića, kod severne strane "Štark arene" kružnom rutom na Novom Beogradu.

Staza je bila dugačka 21 kilometar, što znači da su maratonci trčali dva kruga! od Arene pa Bulevarom umetnosti, Bulevarom Milutina Milankovića, Ulicom Đorđa Stanojevića, preko Mosta na Adi do petlje u Radničkoj, posle čega su se vraćali preko mosta da bi se spustili u Jurija Gagarina.

Dalje su išli Gandijevom, Evropskom, Dr Ivana Ribara, Dušana Vukasovića, Zemunskom, Pariskih komuna do Bulevara umetnosti i Bulevara Zorana Đinđića.

Prema informacijama sa lica mesta, oko 3.000 ljudi je trčalo na ovom maratonu koji je, osim klasičnog maratona, i trka koja predstavlja i šampionat Srbije i prvenstvo Balkana u maratonu.

Trka se organizovala po najvišim standardima i pravilnicima Evropske atletike i programa “Trčanje za sve".

#Maraton

'