AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je danas iz štampe izašla njegova 'Knjiga o Beogradu', a prihod od današnje prodaje, tokom same promocije u galeriji 'Progres', biće uplaćen u humanitarne svrhe.

Knjigu čini 60 njegovih kolumni koje Politika objavljuje svakog petka, već dve godine, a koje su ilustrovane slikama Nebojše Đuranovića, koje su slikane samo za knjigu.

Vesć je rekao da mu je čast što su predgovor i pogovor za knjigu napisali književnik Milovan Vitezović i profesor i bivši dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović.

Vesić je naveo da u svojim kolumnama piše o ljudima i događajima koji su značajni za istoriju Beograda.

- Ako posle priča koje sam objavio o njima neki od njih ne budu zaboravljeni, ako neko dete nauči ko su bili oni koji su svojim delima Beograd načinili velikim, kakav je danas, siguran sam da moje kolumne i moja knjiga ima smisla - rekao je Vesić.

Zahvalio je listu Politika na objavljivanju kolumni, kao i slikaru Nebojši Đuranoviću koji je naslikao za osam meseci 60 slika o Beogradu.

Te slike će, istakao je Vesić, od danas biti izložene u galeriji ''Progres'' u Knez Mihajlovoj ulici, a za dve nedelje, 28. oktobra, biće održana aukcijska prodaja slika, od koje će sav prihod biće uplaćen Vukovoj zadužbini.

- Prihod od današnje prodaje knjiga tokom promocije biće uplaćen na račun devetogodišnjeg Filipa Ivanovića iz Smedereva kome je potreban novac da nastavi lečenje - rekao je Vesić.

On je naveo i da zna da će biti "onih koji će napadati knjigu, ne zbog njenog sadržaja već zbog njega".

- Moja poruka za njih je da pokušaju da napišu svoju knjigu, da vide koliko je to teško, pa da pokušaju da se tako takmiče sa mnom ili da urade nešto korisno za Beograd, odnosno da pokušaju da urede više ulica, trgova, bulevara, da pokrenu više gradilišta ili da urede više fasada pa da se tako takmiče sa mnom. Samo tu vrstu takmičenja prihvatam, a zajedljivi napadi lenjivaca i neradnika me ne interesuju - rekao je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

#knjiga

'