AKTUELNO

Gradska sekretarka Nataša Stanisavljević danas je prisustvovala obeležavanju Svetskog dana cerebralne paralize gde su se na Trgu Republike pod sloganom "Pokreni se kao jedan" okupile osobe sa invaliditetom sa posledicama cerebralne paralize, članovi njihovih porodica i prijatelji.

Stanisavljević je naglasila da osobe sa cerebralnom i dečijom paralizom, zbog složenosti problema koje dijagnoza nosi, nisu dovoljno uključene u tokove šire društvene zajednice.

Foto: Beograd.rs

- Sekretarijat za socijalnu zaštitu pruža podršku Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda, koji objedinjava rad 12 opštinskih udruženja sa ciljem ostvarivanja zajedničkih interesa ove populacije. Takođe, naš Sekretarijat je Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda putem javnog konkursa za finansiranje programa iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom u ovoj godini opredelio sredstva u iznosu skoro četiri miliona dinara – rekla je gradska sekretarka.

Foto: Beograd.rs

Ona je podsetila da je u proteklih pet godina za realizaciju programa i projekata, iz budžeta grada Beograda ovom udruženju transferisano više od 17 miliona dinara.

Foto: Beograd.rs

- U znak podrške i solidarnosti sa osobama sa posledicama cerebralne paralize, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, treću godinu za redom, zelenom bojom svetleće Skupština Srbije, Most na Adi, Palata, Albanije i Fontana na Slaviji – rekla je Stanisavljević.

Foto: Beograd.rs

Ona je napomenula i da je pažnja javnosti na ovaj problem skrenuta sa simboličnih 970 zelenih balona, koji predstavljaju broj registrovanih članova sa cerebralnom paralizom u Beogradu, kao i kroz pripremljene programe koji govore o izazovima sa kojima se osobe sa cerebralnom paralizom svakodnevno susreću.

Foto: Beograd.rs

Događaju je prisustvovala i Leontina Vukomanović.

U Srbiji, prema nezvaničnim procenama, ima oko 6.000 osoba sa posledicama cerebralne paralize. Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda, udruženje koje se od 1957. zalaže za prava i poboljšanje uslova za osoba sa cerebralnom paralizom.

#Beograd

'