AKTUELNO

Upad grupe studenata - pripadnika inicijative "1 od 5 miliona" u prostorije Rektorata Univerziteta u Beogradu je grubo kršenje autonomije univerziteta, smatra profesor Milan Božić, a bivši rektor Branko Kovačević ocenjuje da je to pokušaj njegove politizacije.

Tokom svečanog obeležavanja dana Univerziteta u Beogradu, u petak, predstavnici udruženja "1 od 5 miliona" ušli u zgradu Rektorata Univerziteta i saopštili da su otpočeli blokadu univerziteta.

Do emitovanja teksta Tanjug nije uspeo da dobije komentar rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović, a bivši rektor i član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Branko Kovačević smatra da to što se dogodilo "nije dobar put".

Kovačević kaže da su predstavnici "1 od 5 miliona" tokom protesta, dok se u rektoratu obeležavao Dan univerziteta, bili mirni, korektni, da su sedeli sa transparentima, kao i da nisu ometali proslavu.

Ipak, smatra da to što se juče dogodilo nije dobar put, jer se, kaže, na taj način Univerzitet politizuje i "teren politike prebacuje na akademsku zajednicu".

Prema njegovim rečima, studenti mogu da se bave politikom kroz političke stranke i da budu politički g aktivisti, ali - van univerziteta.

- Princip na univerzitetu je da, ako je neko partijski funkcioner, odnosno bavi se politikom, ne može da bude studentski funkcioner. Na primer, student - prodekan, student - prorektor i šef studentskog parlamenta, niti studentski delegat - kaže on.

Kovačević ističe da se uvek borio protiv politike na univerzitetu, na kojem je i inače zabranjeno političko organizovanje.

- Mi smo 2000. godine zabranili osnivanje partija na samom univerzitetu i napravili jako dobre studentske institucije, kao što su studentski parlament, student - prodekan, student - prorektor, Studentsku konferenciju univerziteta Srbije, gde su studenti sve svoje zahteve mogli da artikulišu - rekao je on.

Uveren je da će najvišu cenu događaja poput jučerašnjeg platiti studenti, jer će doći do pomeranja godine.

Pitanja koja pripadnici "1 od 5 miliona" postavljaju treba, kaže, prebaciti na teren politike, kao i svuda u normalnim demokratskim društvima.

- Postoje načini kako se to radi, ali to sigurno nije akademska zajednica - zaključio je Kovačević.

Bivši profesor Matematičkog fakulteta Milan Božić je, međutim, oštriji u ocenama jučerašnjeg događaja i ističe da se tu radi o najgrubljem kršenju autonomije univerziteta, ali pre svega - o nasilju.

- Oni koji su upali, imali ili ne neke veze sa Univerzitetom, tu ne nastupaju kao deo univerzitetske zajednice, već pre svega kao aktivisti političkih stranaka. Uostalom o tome najjasnije svedoči prisustvo (Srđana) Milivojevića iz Saveza za Srbiju i (Zorana) Lutovca, predvodnika ostataka raspadnute Demokratske stranke - naveo je Božić.

Kako je rekao, na političkim analitičarima je da ocene da li se radi o jeftinom političkom potezu male grupacije.

- Znate ono pravilo - što si manji dižeš veću dreku, da te vide i zapaze - Kaže da se tu možda radi i o pokušaju da se nasiljem isprovocira još veće nasilje.

#Beograd

'