AKTUELNO

Ilon Mask je objavio na Tviteru da će novi krosover - Model Y, biti nešto veći od Modela 3 sa kojim deli mehaničku platformu.

Prvi čovek kompanije Tesla izjavio je i da će Model Y biti predstavljen u dizajnerskom studiju ovog američko proizvođača koji se nalazi u Los Anđelesu.

Mask se oglasio na Tviteru u nedelju, kada je otkrio datum premijere. Nešto kasnije objavio je i informaciju o ceni novog krosovera, za koji je naveo da će biti za 10 odsto skuplji od Modela 3, jer je za nekih desetak proceneta veći od pomenutnog automobila.

Takođe je saopštio da će sa baterijama istog kapaciteta kao Model 3 imati nešto manju autonomiju u vožnji jer je i nešto teži od ove električne limuzine.

Model Y najavljen je još pre par godina, kada je navedeno da je reč o električnom krosoveru baziranom na Modelu 3, a tada je objavljen i prvi tizer na kome se nazire silueta prednjeg dela vozila.

S obzirom da će u dobroj meri biti zasnovan na Modelu 3, troškovi razvoja biće niži nego da se automobil razvija od nule.

Ako se obistine najave prvog čoveka Tesle, najjeftiniji Model Y trebalo bi da košta nešto manje od 40.000 dolara.

#Automobil

'