AKTUELNO

Kompanija "Ford" neće preseliti proizvodnju hečbek karavan automobila iz Kine u SAD, uprkos sinoćnim tvrdnjama predsednika Donalda Trampa da njegovi porezi na kineski uvoz znače da će se "fokus aktiv" praviti u Americi.

Tramp je u nedelju na Tviteru objavio pobedu i napisao: "Ovo je tek početak. Ovaj automobil će se sada PRAVITI u SAD, i 'Ford' neće plaćati nikakve tarife!", prenosi agencija AP.

Reagujući na ovaj tvit, "Ford" je saopštio da "proizvodnja 'fokus aktiva' u SAD-u ne bi bila profitabilna", s obzirom na to da je procenjena godišnja prodaja ispod 50.000 vozila.

Za sada, to znači da "Ford" jednostavno neće prodavati ovo vozilo u SAD-u.

Kristin DŽicek iz Istraživačkog centra za autoindustriju izjavia je da "Ford" može da pravi 'fokus' u mnogim drugim fabrikama širom sveta, "pa ako odluče da nastave s prodajom nekog modela 'fokusa' na američkom tržištu, imaju nekoliko opcija osim proizvodnje u Americi".

Povodom novih Trampovih tarifa, "Ford" je 31. avgusta saopštio da je odustavo od planova o isporukama "fokus aktiva" iz Kine u Ameriku.

U aprilu je kompanija najavila da planira prekid proizvodnje automobila u Sjedinjenim Državama - osim svoje ikone "mustanga - i da će se fokusirati na profitabilnija SUV vozila.

"Ford" je u maju prestao da pravi "fokus" sedan u fabrici u Vejnu, u Mičigenu. Plan je bio, kaže analitičar iz "AutoPacifika" Ed Kim, da se linija "fokusa" redukuje u korist "aktiv" karavana i da se vozila uvoze iz Kine. "Bez tarifa, ovaj poslovni plan je bio prilično solidan za taj model na američkom tržištu", rekao je Kim.

Tarife su, međutim, sve preokrenule. Sjedinjene Države su 6. jula uvele carine od 25 odsto na 34 milijarde dolara vredan uvoz iz Kine, uključujući i motorna vozila. Prošlog meseca, Vašington je tome dodao tarife na još 16 milijardi dolara kineske robe i sprema namete na još 200 milijardi dolara. Kina je na to odgovorila vlastitim tarifama na američke proizvode.

Dve najveće ekonomije sveta su se sukobile zbog tvrdnji Sjedinjenih Država da Kina razvija predatorske taktike - uključujući i otvorenu sajberkrađu - kako bi se domogla tehnologije američkih kompanija i suprotstavila američkoj tehnološkoj dominaciji, navodi agencija AP.

#Donald Tramp

#Mustang Ford

#Tviter

'