AKTUELNO

Epl je u trećem kvartalu svoje fiskalne godine, od aprila do kraja juna, zaradio više novca zahvaljujući većim cenama ajfona (iPhone), mada se broj prodatih telefon nije mnogo promenio.

Sporiji rast prodaje znači da Epl više nije drugi najveći proizvođač smartfona posle Samsunga. To mesto mu je preoteo kineski Huavei sa prodatih 54,2 miliona jedinica u odnosu na Eplovih 41,3 miliona, saopštila je firma za istraživanje tržišta IDC u utorak, a prenosi agencija AP.

Eplova prodaja pametnih telefona porasla je za samo jedan odsto u odnosu na godinu ranije, što je bilo i očekivano, ali je prosečna prodajna cena povećana za 20 posto na 724 dolara po ajfonu u odnosu na prosečnu cenu od 606 dolara prethodne godine.

Glavni izvršni direktor Tim Kuk je rekao da je smartfon premijum ajfon iks (iPhone X), čija cena počinje od 999 dolara, bio najpopularniji u trećem kvartalu, uprkos tome što je za nekoliko stotina dolara skuplji od prethodnih ajfon uređaja.

Cena Eplovih novijih osnovnih modela - ajfona 8 i 8 Plus - takođe je povećana za 50 i 30 dolara, respektivno, u odnosu na njihove prethodnike.

Tehnološki div sa sedištem u Kupertinu, u Kaliforniji, objavio je rast neto dobiti od 32 posto, na 11,52 milijardi dolara, što je 2,34 dolara po akciji, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali 2,17 dolara po akciji.

Prihodi su porasli za 17 procenata, na 53,27 milijardi dolara, što je takođe iznad prognoza na Volstritu od 52,37 milijarde. Neto gotovinski tok kompanije iznosio je u tromesečju april-jun 129 milijardi dolara, kaže analitičar Mudisa, Stiven Son.

Prihodi prodavnice aplikacija (App Store) od pretplate na muziku i drugih usluga porasli su za 31 odsto na 9,5 milijardi dolara, što je rekord za Epl. Broj pretplatnika u sektoru Epl Muzika premašo je 50 miliona ljudi.

Kompanija je takođe objavila da je Odeljenje za razne hardvere, uključujući Epl Voč (Apple Watć) i HoumPod (HomePod) pametne zvučnike, ostvarilo 37-procentni rast, na 3,7 milijardi dolara.

S druge strane, Epl je zabeležio pad prihoda u segmentu prodaje ajpeda (iPad) i Mekintoš računara. Prihodi kompanije su objavljeni usred zaoštravanja retorike oko tarifa između SAD-a i Kine, konstatuje AP.

Tim Kuk je izjavio da, iako proizvodi kompanije nisu pogođeni do sada uvedenim tarifama, Epl i dalje analizira posledice koje mogu imati predložene američke carine na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara. On je dodao da je "optimista" da će dve zemlje rešiti međusobne razlike.

Uprkos trgovinskom ratu, Kina je i dalje jedno od najboljih Eplovih tržišta, na kojem je kompanija ostvarila dvocifreni rast prihoda četvrto tromesečje uzastopno, rekao je Kuk.

Akcije Epla su porasle za 4,0 procenta u produženom trgovanju u utorak uveče.

Iz Epla su naveli da za tekući kvartal, koji se završava u septembru, očekuju prihod od 60 milijardi do 62 milijarde dolara.

#Ajfon

'