AKTUELNO

Svi veb pregledači konstantno stižu u novim verzijama.

Najnovije ažuriranje "Google web browser-a Chrome", u verziji 66, od pre nedelju dana, 18. aprila je postala dostupna korisnicima "Windows", "Mac" i "Linux" operativnih sistema.

Najnovija ispravka "Google Chrome"-a, donosi veliki broj funkcija i izmena politike, koje su bile u pripremi poslednjih meseci. Ovo uključuje nove autoplej opcije za video i zvuk, blokiranje eksternog softvera i druge sigurnosne izmene.

Tokom januara, sa verzijom 64, "Chrome" je omogućio korisnicima da ugase zvuk na pojedinačnim sajtovima. Kompanija sada nastavlja da širi ovo iskustvo, preko rešenja koja regulišu kada sadržaj može da se automatski reporodukuje ili startuje, preko "Chrome 66" verzije.

"Chrome" za "Windows" će sada obaveštavati korisnike kada eksterni softver ubaci kod koji rezultira rušenjem pregledača. Ova upozorenja su dizajnirana kako bi ohrabrila korisnike da uklone štetne aplikacije. Verzija 68 će u potpunosti blokirati eksterni softver, ukoliko on ne sprečava lansiranje pregledača, a ova opcija će biti uklonjena u verziji 72.

U "Manage passwords" sekciji postoji nova ikonica koja nudi "Export passwords" opciju. Obaveštenje od korisnika traži da potvrdi preuzimanje, a korisnikov računar bi mogao da zatraži unošenje sistemskih podataka, kako bi moglo da se nastavi sa radom.

Ova verzija "Chrome"-a sadrži još jednu tehniku odbrane od "Spectre CPU" ranjivosti. Uz uključenu opciju "Site Isolation", stranice sa drugih sajtova se pokreću kao drugačiji procesi, a svaki proces se blokira kako ne bi primao određene podatke ili osetljive informacije od strane drugih sajtova. Kada je u pitanju zvuk, "AudioWorklet API" omogućava developerima da programerski kontrolišu zvuk bez dodatne latencije i uz veću stabilnost izlaznog zvuka.

#Google Chrome

'