AKTUELNO

Svi volimo povoljne prilike, pa je sasvim razumljivo da nas privlače nove ponude za računare po odličnim cenama. Iako je cena važna, ona nije jedini faktor koji bi trebalo uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o kupovini.

Da li ste ikada kupili iPhone samo zbog njegove kamere? (Ako jeste, potpuno vas razumemo.) Ipak, pre nego što donesete konačnu odluku, sigurno ste pažljivo razmislili o svim njegovim karakteristikama. Isti pristup bi trebalo da imate i kada birate računar.

Ako vas zanima koje su tehničke specifikacije važne za pronalaženje najboljeg računara, ne brinite – istražili smo sve potrebne informacije za vas.

Na šta obratiti pažnju pre kupovine novog računara

Pre nego što počnete da tražite nov računar, postavite sebi ovo pitanje: “Za šta će mi računar zapravo služiti?” Odgovor će prilično uticati na to koje komponente ćete ubaciti i na to koliko ćete na kraju novaca potrošti na uređaj.

Ako se trenutno bavite samo osnovnim poslovima, kao što su pisanje dokumenata i rad u tabelama, možda će vam osnovni model biti sasvim dovoljan. Međutim, ako planirate da se u budućnosti upustite u složenije zadatke, poput uređivanja slika ili videa, bilo bi pametno da razmislite o jačim komponentama, poput procesora ili grafičke kartice.

Planiranjem unapred možete se fokusirati na specifikacije koje će zadovoljiti kako vaše trenutne, tako i buduće potrebe. U nastavku ćemo se osvrnuti na četiri glavne komponente na kojima ne bi trebalo da štedite kada birate idealan računar, a koje lako možete naći u prodavnicama poput G Store.

Radna memorija (RAM)

Količina RAM memorije značajno utiče na performanse vašeg računara. Što više RAM-a imate, to možete istovremeno otvoriti više aplikacija i programa bez usporavanja sistema. Kada se RAM napuni, računaru postaje teško da obradi aktivne zadatke, što dovodi do usporavanja.

Za osnovne stvari, kao što je pretraživanje interneta, 4GB RAM-a može biti sasvim dovoljno. Međutim, ako planirate da radite više stvari odjednom ili koristite zahtevnije programe, preporučujemo najmanje 8GB RAM-a. Ipak, za vrhunske performanse i dugoročno zadovoljstvo, najbolja opcija je 16GB RAM-a.

Kapacitet skladišnog prostora

Dok RAM obezbeđuje privremeni prostor za rad sa podacima, hard diskovi su ti koji čuvaju informacije na duži rok. Tehnologija skladištenja se značajno razvila, pa danas možemo pronaći veće kapacitete po pristupačnijim cenama.

Većina modernih računara dolazi sa SSD-ovima (Solid State Drives), koji mogu biti M.2 (direktno montirani na matičnu ploču) ili SATA (povezani preko SATA interfejsa). Ove verzije nude mnogo bolje performanse u poređenju sa starijim hard diskovima koji koriste rotirajuće delove (5400RPM ili 7200RPM). SSD-ovi nemaju mehaničke komponente, što ih čini bržim i efikasnijim.

Kako sve više podataka prelazi u oblak, kapacitet od 250GB često zadovoljava potrebe prosečnih korisnika. Ipak, ako radite s većim fajlovima, uvek možete ďa ubacite dodatni disk za lokalno skladištenje.

Procesor

Procesor, poznat i kao CPU, predstavlja središnji deo računara koji izvršava instrukcije i obrađuje informacije.

Intel procesori, naročito njihovi dual-core modeli, su dugo bili popularni za svakodnevne aktivnosti poput pretrage interneta, kancelarijskog rada i strimovanja medija. Za zahtevnije zadatke, kao što su video obrada ili igranje igara, quad-core procesori nude bolje performanse i sposobnost istovremenog obavljanja više zadataka.

Na kraju, najvažnije je da pronađete ravnotežu između performansi i cene. Dok quad-core procesor pruža veću snagu, dual-core opcija može zadovoljiti svakodnevne potrebe bez prekoračenja budžeta.

Grafička kartica

Grafičke kartice su odlične za poboljšanje performansi kada radite s multimedijom, kao što su video montaža ili 3D modelovanje. Međutim, ako vaš računar koristite samo za kancelarijske poslove, možda vam neće biti potrebna.

Integrisana grafika je napredovala toliko da većini poslovnih korisnika nije potrebna zasebna grafička kartica. Ipak, ako radite sa dva monitora, grafička kartica može pomoći u lakšem upravljanju zadacima i boljoj preglednosti, posebno ako se bavite grafičkim dizajnom ili analizama podataka.

Takođe, grafička kartica može da poboljša kvalitet prikaza na oba ekrana, pružajući vam fluidnije iskustvo bez zastoja ili prekida.

Ne zaboravite na periferne uređaje

Pored tehničkih specifikacija, važno je da obratite pažnju i na periferne uređaje, poput monitora, koji često dobijaju malo pažnje. Dobar monitor može značajno da poboljša vašu produktivnost i smanji naprezanje očiju. Preporučujemo ekran od najmanje 14 inča ili čak veći za lakši multitasking.

Takođe, ne zaboravite na dodatke poput miša, tastature i portova. Ako birate noviji Mac računar, proverite da li su USB adapteri uključeni, jer njihovo odsustvo može dodatno opteretiti vaš budžet.

Pametan izbor ne znači samo štednju – dobar balans cene i kvaliteta će vam dugoročno olakšati svakodnevni rad i učiniti korišćenje računara prijatnijim.

Autor: Pink.rs