AKTUELNO

Ako želite najbolji kvalitet slike - ova podešavanja moraju da budu isključena.

Mnoštvo opcija na novim televizorima može da bude krajnje zbunjujuće. Brojne funkcije izgledaju dobro na papiru, ali zapravo bi trebalo da ostanu isključene ako želite da izvučete najviše iz slike.

Pogotovo one koje imaju prilično zvučna imena.

Podešavanja koja bi trebalo da deaktivirate

Otvorite podešavanja televizora i idite u meni za podešavanje slike.

Pre nego što krenete da se igrate sa podešavanjima, odaberite mod displeja Movie (ponekada se još zove i Cinema, Expert ili Custom).

Na ovaj način ćete se osigurati da su osnovno osvetljenje, kontrast i boje što bliže realnim bojama - barem bez prolaska kroz složeni sistem kalibracije.

Nakon toga, otvorite napredne menije za podešavanje slike kako biste deaktivirali funkcije za post-procesuiranje.

- Dynamic Contrast: Ova funkcija se ponekada zove i Contrast Enhance, i čini da tamniji delovi budu tamniji, a svetli, svetlil. Slika zbog toga može da izgleda "življe", ali se zbog ove funkcije gubi i dosta detalja.

Foto: Pixabay.com

- Black Tone: Slično prethodnoj funkciji, ova opcija čini da tamne boje zgledaju tamnije, ali ne možete da crne boje televizora učinite crnjim nego što već jesu. Umesto toga, ofa funkcija će zacrneti sive nijanse - i zbog toga ćete ponoov izgubiti detalje.

- Black Detail: Ovo je suprotno Black Tone opciji i ova funkcija zapravo poboljšava detalje u tamnim delovima slike tako što je posvetljuje, a to može da dovede do distorzije slike.

- Egde Enhacemen: Ova opcija čini da slika izgleda oštrije. Ovo zvuči dobro, ali takođe može da dovede do distorzije slike.

- Super Resolution, Reality Creation, Smooth Gradation... Sve ove opcije pokušavaju da učine da sadržaj lošeg kvaliteta izgleda bolje. Ako koristite sadržaj koji je sniman u visokom kvalitetu, najbolje bi bilo da ove opcije budu isključene. Palite ih samo ako gledate stare DVD-ove lošijeg kvaliteta.

- Auto Picture Mode: Ova opcija nalazi se na pojedinim Sony televizorima i njen cilje je da se menja mod slike u zavisnosti od onoga što se dešava na ekranu. Najbolje bi bilo da je ostavite isključenom.

Pročitajte još: Proverite ko vam se nakačio na Wi-Fi

#Podešavanja

#Televizija

'